Företag tar över herrgård i Motala

Toyota MH i Mjölby har köpt herrgårdsbyggnaden Stråkenshus i Kristberg utanför Motala. Priset blev 9,7 miljoner och gården ska nu användas för interna utbildningar och konferenser.

Kursgård. Stråkenshus i Kristberg blirn intern kursgård för Toyota MH i Mölby.

Kursgård. Stråkenshus i Kristberg blirn intern kursgård för Toyota MH i Mölby.

Foto: Anders Törnström

Motala/Mjölby2018-03-23 07:00

Toyota tillträdde 1 mars och börjar använda Stråkenshus i maj. Det är främst företagets utbildningsbehov bland de 2 500 anställda i Mjölby som ska tillgodoses på gården.

Toyota MH såg möjligheterna när gården bjöds ut till försäljning.

– Det var ett bra tillfälle för oss. Vi har vuxit ur våra utbildningslokaler i Mjölby och Stråkenshus ligger i vårt närområde, säger kommunikatör Anna Graf.

Hon säger också att behovet av kurser och olika typer av konferenser har ökat på senare tid. Med Stråkenshus övernattningsmöjligheter kan företaget nu hålla flerdagsarrangemang för ett 20-tal personer åt gången.

Stråkenshus ligger vackert vid sjön Stråken och uppfördes åren 1917-1918 av Oscar Weidersheim-Paul som kom inflyttad från ett gods i Finland. Gården var under 1950-talet konvalescenshem och under sent 70-talet började kurser och konferenser hållas här. Genom alla skiften har Stråkenshus fram till nu varit i privat ägo.

– Vi får tillgång till tio-elva sovrum och behöver närmast se över hälften av dem, men annars är det inte så mycket att göra med huset. Maten kommer vi att ta via catering, säger Anna Graf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om