Marknad inför julen med lokala aktörer

I Styra har man mycket "vi-känsla" vilket avspeglar sig på den lokala marknaden inför julen.

"Jag tycker om att skapa mötesplatser, vilket är det viktigaste för mig", säger Inger Roth på Styra Skattegård om marknaden inför julen.

"Jag tycker om att skapa mötesplatser, vilket är det viktigaste för mig", säger Inger Roth på Styra Skattegård om marknaden inför julen.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-11-17 19:00

Det är Inger och Håkan Roth som arrangerar marknaden på sin gård i Styra. En marknad som Inger betonar är inför julen, ingen julmarknad således. 
– En marknad inför julen har jag sagt. För det är inte jul än och jag tycker inte man ska ta ut julen för tidigt, säger Inger Roth där hon står bland alla som kommit till gården den här dagen för att erbjuda och erbjudas närproducerat. 
– Jag känner att julen är absolut inte än, men vi kan träffas, köpa julklappar och ha lite mys INFÖR julen. De som är jättesugna på jul redan nu, får en liten försmak. 

Ni brukar ordna marknad två gånger per år?
– Ja, vi är med på östgötadagarna också. Det är en stor marknad som omfattar två dagar. Sedan har vi försökt haft till julen och en på våren. Det är en trevlig samlingspunkt. Jag tycker om att skapa mötesplatser, vilket är det viktigaste för mig. Folk träffas inte öga mot öga lika ofta i dag som man gjorde förr, på ett naturligt sätt. Man handlar i dag via nätet, pratar med varandra via nätet och då känner jag att det här blir mer och mer viktigt att vi tar vara på. Att vi träffas och har en mötesplats. 

Vilka är det som samlats här i dag?
– Det är i första hand grannar. Min tanke är att vi som grannar ska hjälpas åt och göra en marknad. Sedan kan man ju vara långgranne med den och den. Så vi har väl en omkrets på ungefär en mil sådär. 

På Styra Skattegård kunde man under dagen botanisera bland ull, skinn, havrekärvar, träleksaker, marmelad, sylt, smycken av glas, kryddor och mycket annat. 

Kerstin Ahlström slog ett slag för sina rulltovade produkter av 100 procent ull.
Kerstin Ahlström slog ett slag för sina rulltovade produkter av 100 procent ull.
Karta: Styra Skattegården 158
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!