Det handlar främst om vykort men också fotografier från svenska kyrkor.

Eva Nilsson Ax, som bor i Blekinge, beskriver både humoristiskt och varmt hur hennes intresse väcktes.

– Jag for in och ut ur kyrkor innan jag kunde gå. Jag älskade att åka runt och titta på kyrkor tillsammans med mormor, säger Eva och berättar att mormodern var en hängiven samlare i slutet på 1950-talet. Tyvärr dog hon hastigt när Eva bara var i nioårsåldern. Inte långt innan dess hade mormodern, av en händelse, uttryckt en alldeles speciell önskan.

Artikelbild

| Eva Nilsson Ax samlarintresse kan hon tacka sin mormor för. Johnny Rinaldo har kommit till Vadstena från Närke.

"När jag dör ska Eva ha mina kyrkor".

I dag har hon cirka 40 000 kort.

– Det här är en manisk galenskap, säger hon och skrattar.

Till bytesträffen i Vadstena har det kommit samlare från olika delar av landet. En del fotograferar gärna själva, både kyrkor och interiör, medan andra nöjer sig med att samla på befintliga motiv. Två gånger per år samlas deltagarna för att fysiskt kunna ta del av varandras skatter, byta eller köpa. En fördel som samlare är att vara noggrann då det handlar om att förvalta en så stor mängd kort Eva själv har valt att indela sina landskapsvis.

Artikelbild

| Jan Lundell samlar på kort av kyrkor från hela världen.

Föreningen har varit aktiv i 25 år men medelåldern är hög och det är få nya medlemmar som tillkommer.

– De som samlar är lite av ett utdöende släkte, säger Eva.

Artikelbild

Samtidigt förklarar hon att det fortfarande finns ett intresse för svenska kyrkor och dess historia men att många yngre föredrar att fotografera själva istället för att samla på gamla vykort.

Ordförande Ove Melkersson har utmanat sig själv lite extra. Han har nämligen också bestämt sig för att uppleva alla Sveriges cirka 4 400 kyrkor i verkligheten. Han är uppe i 2 500 hittills.

Artikelbild

– Den häftigaste resan jag gjort var när vi åkte helikopter till Lappland för att besöka ett kapell. Eftersom området är nationalpark har allmänheten inte fri tillgång att komma dit, säger han.

Jan Lundell från Uppsala samlar på kyrkor från hela världen. Han ligger också bakom en omfattande utställning som heter "Kyrkor på vykort - tusen kort även från Antarktis".

Jan har varit i Vadstena tidigare och ser fram emot att åter få besöka Trefaldighetskyrkan. Inte minst arkitekturen tycker han är spännande när han gör sina utflykter runt om i Sverige.

– Jag ser många kyrkor genom att cykla genom landet, säger han.