Löfven: "Vi måste väga alla intressen"

Är Vättern viktigast som dricksvattentäkt eller övningsområde för försvaret? Frågan handläggs just nu hos regeringen.

3 april 2017 19:00

Statsminister Stefan Löfven var nyligen på besök i Vadstena i samband med östgötadistriktets kongress. I aulan på Petrus Magni var han bara någon stenkast från Vätterns kluckande vågor. För såväl Motala som Vadstena är frågan om försvarets utökade övningar i Vättern ständigt aktuell. Efter en genomgång i mark- och miljödomstolen i Vänersborg har ärendet nu hamnat på miljödepartementets bord för handläggning. De fick in en sista komplettering i ärendet i mars och nu ska ärendet slutberedas innan det kommer upp till regeringen för avgörande.

När statsministern var i Vadstena passade tidningen därför på att höra hans syn. Men frågan är ytterst känslig.

– Den har inte kommit till oss ännu och jag kan inte föregå processen, säger Stefan Löfven.

I frågan står två viktiga intressen mot varandra. Vättern som skyddat naturområde och dricksvattentäkt mot Vättern som övningsområde för försvarsmakten.

– Vi måste väga alla intressen mot varandra och titta på fakta och höra experter. Vi behöver väga ihop allting till en helhetsbild innan vi tar ställning. Vi har som tur väl är beredningstvång i Sverige så vi måste jobba på det viset, säger Stefan Löfven.

När ärendet kommer upp för avgörande i regeringen är i dagsläget oklart. Ärendena handläggs i åldersordning och det finns andra ärenden hos miljödepartementet som väntat betydligt längre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg