Leena tog solvattendunkar till Tanzania

Leena Bengtsson har nyligen kommit hem från ett välgörenhetsprojekt i Tanzania.

13 oktober 2018 18:30

Motala Soroptimistklubb har tillsammans med Sverigeunionen drivit ett projekt där man samlat in pengar till solvattendunkar. Leena Bengtsson har varit i massajbyn Oiborkishu, som ligger utanför Arusha i Tanzania, och lämnat ett tiotal solvattendunkar till lokalbefolkningen.

– Jag och min man tog med oss solvattensdunkarna i handbagaget. Det här gjordes som en del av vår semesterresa – så därför kunde vi slå två flugor i en smäll, säger hon.

Samarbetspartner på plats var organisationen WANA.

– Först och främst ska vi se om det fungerar innan vi tar beslut om en fortsättning. Det är nog bäst att börja i en liten skala, säger Leena Bengtsson.

Solvatten är en vattenrenare som fungerar tillsammans med solljus. Produkten har tagits fram av innovatören Petra Wadström. USA:s före detta president Barack Obama öste lovord över Solvatten-projektet när han var på besök i Sverige för några år sedan.

– Det är en svensk uppfinning. Smutsigt vatten är ju ett stort problem i många länder. Det finns fyra lock på solvattendunkarna och i två av dessa finns ett tygfilter där man häller i vattnet. Därefter gäller det bara att man riktar dunken mot solen. Det är egentligen inga konstigheter, säger Leena Bengtsson.

Motala Soroptimistklubb är en del av Soroptimist International – som är en av världens största organisationer för yrkeskvinnor i alla åldrar. Föreningen arbetar primärt för att stärka kvinnor på olika sätt.

Karin Gelander är president för Motalaavdelningen och hon tycker att dessa frågor är viktiga att diskutera:

– Snart ska vi också vara med på en julmarknad i Folkets Hus för att få in lite pengar. Förhoppningsvis ska vi kunna skicka ner ytterligare några dunkar till den här byn, säger hon.

Tanzaniaprojektet inleddes för över tio år sedan. Målsättningen är att höja självkänslan hos kvinnorna i byn.

– Syftet är att kvinnorna ska ha aktiviteter som på sikt kan generera pengar till försörjning, säger Karin Gelander.

Föreningen ska i början av nästa år göra en uppföljning på om solvattendunkarna används som man kommit överens om.

– Jag har en hög tilltro till kvinnoföreningen där nere – så jag hoppas att det här ska sätta sig, säger Leena Bengtsson.

Vad fick ni för reaktioner under ert senaste besök?

– Glädjen var påtaglig. Det är lätt att se vilken stor nytta det här gör. Det är viktigt att kvinnorna får det bättre – för i så fall får även barnen en bättre situation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oliver Beckman