Lalandia-överklaganden ska tas upp i rätten

Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd för överklaganden. "Det är positivt naturligtvis", säger Varamons vänners Iréne Karlsson.

Svea hovrätt har beviljat prövningstillstånd för sakägare som överklagat detaljplaner för Lalandias etablering.

Svea hovrätt har beviljat prövningstillstånd för sakägare som överklagat detaljplaner för Lalandias etablering.

Foto: Kartbild: Motala kommun

Motala kommun2019-10-15 20:00

I april 2017 tecknades markanvisningsavtal mellan Motala kommun och Lalandia A/S. Kommunfullmäktige i Motala antog detaljplanerna för Lalandias etablering i december 2018.

Alla fem detaljplanerna överklagades till Mark- och miljödomstolen. Domstolen ansåg då att några av de klagande inte var sakägare och därför inte har rätt att överklaga. Det beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat att två av de klagande parterna beviljas prövningstillstånd. Domstolen kommer att bedöma om de anses vara sakägare eller inte. 

Varamons vänners är en av parterna och Irene Karlsson är glad över prövningstillståndet.

– Det är positivt naturligtvis. Det var jättebra tycker jag att föreningen fick det för vi är ju en typ av miljöorganisation och det borde ju väga tungt, säger hon.

Från Varamons vänner tror man att det här prövningstillståndet även kan ha betydelse för överklagandeprocessen av detaljplanerna.

– Jag tolkar det som att överdomstolen är intresserade av att bedöma det här målet, säger hon.

Från kommunens sida ser man att överklagandena innebär förseningar i projektet.

– Det är bekymmersamt att överklagandeprocessen tar lång tid. Vi är måna om att projektet kommer igång då det bland annat kommer ge Motala nya arbetstillfällen, skatteintäkter och positiva följdeffekter på många andra sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) i ett pressmeddelande efter beskedet att hovrätten beviljat prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!