Kom inte till militären – kan straffas

En person, som tidigare blivit uppsagd från Försvarsmakten, trodde sig kunna ignorera framtida militärövning vid Kvarns markstridsskola. Nu åtalas denne för brott mot totalförsvarsplikten.

29 juni 2017 19:31

En totalförsvarspliktig från Stockholms län ska ha uteblivit från en utbildning på Kvarns markstridsskola utanför Borensberg. Detta enligt en stämningsansökan i vilken personen åtalas för brott mot totalförsvarsplikten.

Personen kallades till en repetitionsutbildning hösten år 2016, men trots kallelse och påminnelser så ska vederbörande alltså inte ha inställt sig. Då kallelsen skickats med rekommenderat brev så finns mottagningsbevis.

Personen trodde, enligt egen utsago, att hen inte var tvungen att delta i Försvarsmaktens övningar. Detta då personen tidigare blivit uppsagd från en provanställning efter att ha blivit full på en firmafest. Vidare så påpekar personen att dennes nya arbete krockade med försvarets övning.

Att ha blivit uppsagd från en provanställning innebär dock inte att inställningskravet försvinner. En person kvarstår som krigsplacerad och värnpliktig i tio år, alternativt tills personen fyller 47 år.

I förhör har den åtalade uppgett att händelseförloppet är riktigt, men förtydligar att hen inte längre trodde att hen var en del av Försvarsmakten.

Vi har försökt nå personen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa