Intresset för nyföretagande ökar

Suget på att starta eget företag verkar vara stort. Rådgivningen till intresserade har gått upp rejält jämfört med förra året.

19 november 2014 08:59

– Det är jätteroligt att vi har den ökning vi har, säger Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum i Motala/Vadstena.

Från den 1 januari till den 15 november har rådgivningarna ökat med 35 procent jämfört med samma period förra året. Andelen kvinnor som söker rådgivning är 59 procent och andelen personer med utländsk bakgrund är 21,5 procent. Det är ökningar jämfört med förra året. Det är en trend som också håller i sig när det är dags att faktiskt starta företag, åtminstone de som fått rådgivning från Nyföretagarcentrum.

– 50 procent av de som startar företag som fått rådgivning hos oss är kvinnor. Det är jättesvårt att säga vad det kan bero på, men vi har fördjupad rådgivning och riktade aktiviteter, säger Kristin Ericsson.

Kristin Ericsson tror att det kan bero på nya attityder. Att det nu till de gamla alternativen att skaffa sig en utbildning eller ett jobb har adderats ett tredje alternativ om att starta eget. Enligt henne kan det också hjälpa att vända sig till Nyföretagarcentrum.

– Hälften av företagsstarterna i år har fått råd av Nyföretagarcentrum. Överlevnadsgraden är högre bland de företag som får råd. Den ligger på ungefär 80 procent.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!