Inget Lalandia förrän stugorna har köpare

Lalandia bygger inget förrän man är säker på att det finns köpare till de 550 semesterbostäderna. Men hur många bostäder som måste vara sålda vill projektledaren inte uttala sig om.

Projektledare Thomas Nielsen tror inte att det blir svårt att hitta köpare till Lalandiahusen.

Projektledare Thomas Nielsen tror inte att det blir svårt att hitta köpare till Lalandiahusen.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2018-04-23 11:00

LÄS MER: Så formar Lalandia om Motala

Kommunens förslag till detaljplaner är ute på samråd och förhoppningen är att fullmäktige i december ska kunna fatta beslut om dem. Därefter kan planerna överklagas, en process som kan dra ut på tiden beroende på hur långt i domstolskedjan som ärendet drivs.

Men detaljplanerna är inte den enda avgörande frågan för om Lalandia kommer att gå vidare med satsningen och bygga sin anläggning och de 550 semesterbostäderna. För att få ihop finansieringen ska företaget också ha sålt ett visst antal boenden innan man sätter spaden i marken. Hur många bostäder som det handlar om är man dock förtegen kring.

– Det kan jag inte svara på, det är inte jag som bestämmer det. Det är en fråga för styrelsen och jag vill inte spekulera kring en siffra för då blir den en sanning, säger projektledare Thomas Nielsen.

Försäljningen av lägenheterna är en riskfråga i projektet medger han, men Thomas Nielsen är inte orolig.

– Jag är mycket optimistisk. Det har hittills varit ett väldigt stort intresse, säger han.

Först när detaljplanerna är på plats kommer Lalandia att börja sälja semesterbostäderna. Hur lång tid det sedan tar innan man sålt tillräckligt många finns ingen plan för, men förhoppningen är att bygget ska kunna börja tidigt under 2019.

– Vi kommer att sätta upp en intresselista. Vi tror att det kan vara många här från närområdet som är intresserade, men också övriga Östergötland, Gotland och längre ifrån, säger Thomas Nielsen.

Vad boendena kommer att kosta är inte avgjort i dagsläget, men när man byggde anläggningen i Billund hamnade prislappen på 1,5-2,5 miljoner danska kronor. Omvandlat i svenska kronor och dagens penningvärde är det mellan 2-3,5 miljoner kronor.

– I Billund var intresset väldigt stort, precis som här. Där behövde vi inte gå ut och göra någon marknadsföring alls för att få feriehusen sålda, säger Thomas Nielsen.

Hur ser ni på risken att boendena inte blir sålda?

– Det finns en teoretisk risk, men vi tror mycket på det här, säger Thomas Nielsen.

Det finns en oro för att kommunen skulle gå in och köpa boenden för att projektet ska bli av. Har ni haft några sådana diskussioner?

Thomas Nielsen skrattar och sedan säger han:

– Nej, vi har aldrig dryftat något sådant. Det tror jag inte att kommunen skulle göra eller kan göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om