I vår lilla omvärld för 50 år sedan

I sommar uppmärksammas 50-årsjubileerna av månlandningen, av den ikoniska bilden när The Beatles korsar ett övergångsställe i London och av 400 000 hippies i lera på en mjölkfarm utanför New York.

17 augusti 2019 14:00

Men det där var ute i den stora världen, det ... Vad hände annars i vår lokala omvärld idag och dagarna däromkring för 50 år sedan?

17 augusti 1969 var en söndag. Motala Tidnings måndagsnummer toppar med en allvarlig händelse på ett lantbruk utanför Borensberg några dagar tidigare. 11 av 23 betande nötkreatur dör plötsligt, bokstavligen knall och fall, mitt framför ögonen på gårdens ägare. Efter långvarig torka tros de stackars djuren ha ätit av den giftiga växten sprängört.

På söndagsförmiddagen anhålls två ynglingar misstänkta för inbrottsförsök i Borensberg och Fornåsa. Under måndagen ska de också begäras häktade.

Tidningen beskriver för övrigt helgen som dyster ur polisiär synvinkel. Fem personer får föras till Vadstena lasarett efter en trafikolycka vid Österstad. En läkare får ett heldagsengagemang hos polisen för att hantera provtagningen på flera avslöjade rattfyllerister. Även ett antal "vanliga" fyllerister måste omhändertas, bland dem en redlös 14-årig flicka.

Några som absolut inte dricker är Frälsningsarméns medlemmar. Kåren i Motala ägnar istället den 17 augusti åt att ta farväl av kapten Göte Lundin med fru Ulla. Familjen flyttar i tjänsten till Göteborg.

Men efter helgen är det sporten och fotbollsreferaten som kräver det största spaltutrymmet. I dag hade nog ett av resultaten fått spelbolagen att undra: I div IV slår nästjumbon Vadstena GIF serieledande BK Zeros med 7–1. Förstaplatsen övertas av Borens IK som slår Fornåsa IF hemma med 2-0 och därefter också springer hem serien.

I trean förlorar både Motala AIF och Starka Viljor på bortaplan. Maif sumpar därmed chansen till serieseger och Starka åker sedermera ur.

Vad gjorde jag själv som 12-åring, den 17 augusti 1969. Ger tidningsbläddrandet några svar? Jo, faktiskt ett. Detaljer i referatet från Boren–Fornåsa övertygar mig om att även jag var bland de 205 i publiken. Lasse Blomberg gjorde, som alltid, mål och hade en målgest som om han åkallade högre makter.

På bio var det inget som lockade. Två av tre filmer var dessutom barnförbjudna. Lyssnade jag på Svensktoppen, fanns det något kul på tv? Listan ger ingen vägledning, inte heller tablån för den då enda tv-kanalen.

Men vemodigt kändes det säkert. Nu var det ju bara några få dagar kvar av sommarlovet.

Ikväll ska jag äta kräftor. Kanske gjorde jag det då också, exakt på dagen för 50 år sedan?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda