På tisdagen kunde man också presentera just andranamnet på valsedeln under kampanjens kick off.

Hon heter Abir Al-Sahlani och sitter sedan 2010 i riksdagen för C. Via personkryssen utmanar hon listettan, den mera namnkunnige Fredrick Federley, men hoppas att båda ska ta sig in i parlamentet.

– För nu behövs alla liberala krafter i EU, för att värna demokratin och stå upp för freden i en ny världsordning. Krig pågår alldeles intill Europas gräns, det ryska hotet ökar och USA, som tidigare ville vara världsfredens garant, har valt en president utan några ambitioner i den vägen, säger Abir Al-Sahlani.

Artikelbild

| Abir Al-Sahlani, tvåa på C-listan i EU-valet, tycker att demokratin i Europa hotas av högerpopulism.

När det gäller demokratin vill Centerpartiet införa ett "demokratilås" genom att alla utbetalningar kopplas till att medlemsstaterna också håller fast vid de förpliktelser avseende demokrati och mänskliga rättigheter som än gång gav dem tillträde till unionen.

– Vi ser stater som hoppar på demokratitåget för att sedan, väl inne i EU, hoppa av och istället skapa ett auktoritärt samhälle. Ett samhälle som via högerpopulistiska krafter är ett hot mot jämlikhet, minoriteter och klimatet, säger Abir Al-Sahlani.

Hur upplever du intresset för EU-valet?

– Medvetenhet är inte särskilt stor. Jag har stött på folk som tror att det gäller ett riksdagsval igen. För många är tyvärr EU också liktydigt med krångel. Det skymmer sikten för all bra EU-politik. Ta jordbruksstödet – tack vare det får konsumenterna tillgång till exempelvis svenskt kött till rimligt pris.