"Har svårt att förklara vad som har hänt"

Rättegången mot den 33-årige Motalabo som misstänks för mord på sin hustru inleddes på torsdagen.

7 februari 2019 20:00

Det var vid 18.30-tiden den 8 november i fjol som mannen ringde SOS Alarm och bad att polis och ambulans skulle skickas till familjens lägenhet på Ekön i Motala. Under samtalets gång uppgav han att han hade "knivat" sin fru i samband med ett gräl samt att parets två gemensamma barn också fanns i bostaden.

När patrullerna anlände till platsen kom 33-åringen ut i trapphuset med händerna över huvudet och han greps under odramatiska former. I ett sovrum i bostaden påträffades kvinnan, som snabbt konstaterades vara avliden. Barnen, som var fysiskt oskadda, omhändertogs av socialtjänsten.

Enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund dödades hustrun med ett flertal knivhugg mot kroppen, varav vissa orsakade skador på hjärta, lungor och andra inre organ.

Under rättegångens första dag i Linköpings tingsrätt fick den misstänkte Motalabon själv berätta om händelsen, som han enbart säger sig minnas delar av.

– Han har svårt att förklara vad som har hänt men känner sig oerhört ledsen och bedrövad, säger advokat Lena Orrenius Edwall, som företräder 33-åringen.

Motalabon har uppgett att händelsen föregicks av bråk mellan makarna. Under grälet hämtade han en kniv i köket. Avsikten var att skrämmas men situationen spårade ur, enligt mannens uppgifter i tidigare förhör:

­– Jag kunde inte kontrollera mig, jag var väldigt arg och hade inte koll på vad jag gjorde.

Enligt advokat Lena Orrenius Edwall är 33-åringens inställning att han inte hade uppsåt att skada eller döda sin fru.

– Han medger de objektiva förutsättningarna för dråp men nekar till uppsåt, säger hon.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund påstår att mannen hade avsikt att döda och ska misstänkas för mord. Hon ifrågasätter också hans minneslucka, som bara omfattar själva knivhuggen. Tiden före och efter har han kunnat beskriva relativt detaljerat.

– Han tappar fattningen och hugger ett par hugg, i övrigt minns han inte. Min utgångspunkt är att man inte tappar minnet på det sättet, jag ifrågasätter starkt de uppgifterna, säger Britt-Louise Viklund.

Rättegången fortsätter nästa vecka, bland annat ska poliserna som larmades till brottsplatsen höras om sina iakttagelser. Innan förhandlingen avslutas ska tingsrätten även ta ställning till om 33-åringen behöver genomgå en rättspsykiatrisk undersökning eller inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Biamont

Ämnen du kan följa