Här samlades de för Juldoppet

På lördagseftermiddagen var det så dags för det efterlängtade Juldoppet i Varamon och totalt, inklusive publiken, samlades ett par hundra personer nedanför restaurang Sjövik.

15 december 2018 17:30

Arrangörerna Sten Jakobsson och Rickard Eriksson hoppas att det här ska bli en återkommande tradition. Själva var de laddade när de dök upp på stranden redan vid 13.30-tiden. Så småningom anslöt allt fler, varav den första en kvinna från Mjölby, Dagga Franzén. Hon räddes inte det kalla vattnet och berättade att hon badat ute så sent som i november.

I Varamon finns det en lämplig brygga att nyttja till Juldoppet, men Sten Jakobsson var av en bestämd åsikt.

– Den är byggd för amatörer, sade han och skrattade.

Strax före klockan 14 hade en tapper skara kvinnor och män, samt fyraårige Lasse Hammächer, slängt av sig kläderna. Efter en kortare uppvärmning på land räknade Sten Jakobsson ner från tio och samtliga deltagare tog sats. Eftersom det är så långgrunt blev det mest en språngmarsch rakt ut och sedan tillbaka igen. Men det var ett glatt gäng som invigde årets första Juldopp.

– Det sägs att det var 2,5 grader, men det kändes som tre, skojade Sten Jakobsson när han äntligen stannade till efter två vändor fram och tillbaka.

Dagga Franzén kommer gärna åter nästa år och hon har en uppmaning till allmänheten:

– Det är många som får plats i Vättern, så jag tycker att fler kan komma och bada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa