Här bodde Bertil och "Saxeslipar'n"

Entusiaster vill att gamla torp och de människor som bodde i dem inte ska falla i glömska.

26 november 2018 16:30

Torpkommittén i Motala musei- och hembygdsförening dokumenterar gamla torp och sätter ut informationsskyltar där de stod. Där kan man läsa under vilka år torpen var bebodda, vem som bodde där sist och när de revs. Nyligen kom skylt nummer 106 och 107 på plats, båda i Ervasteby, nordost om Motala. Båda ställena är spännande eftersom de var bebodda långt fram i modern tid och många minns dem som bodde där.

Där skylt 106 står, nära Björkakorset, låg Hagalund. Här bodde Bertil Johansson (född 1926) nästan ända till sin död 2016, då huset revs.

Rolf Ottosson som bott i Ervasteby sedan 1982 och dessutom som barn tillbringade mycket tid där hos sina farföräldrar beskriver Bertil som en kort och satt man som var snäll, intelligent och bibellärd.

– Han bodde kvar i sitt föräldrahem hela livet, berättar Rolf.

I yrkeslivet var Bertil garndragare på Engelfabrikerna till nedläggningen i början av 60-talet. Sedan blev han tidningsbud och därmed ett känt ansikte för många Motalabor. Mer att berätta om Hagalund är att det under en period fanns en diversehandel i huset.

Skylt 107 är placerad där Lyckebacken låg. Sista boende, till 1955, var "Saxeslipar´n", Knut Johansson (1889–1987).

Torpkommitténs Katrin Andrén har tydliga minnen av honom.

– Han åkte runt på en cykel som han kunde höja bakhjulet på och driva slipskivan med. Alla tanter kom ut med saxar och knivar, vi ungar tyckte att det var jättespännande, säger Katrin som minns "Saxesliparns" klädsel.

– Lång rock och skinnluva, vinter som sommar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Rörby

Ämnen du kan följa