Hängbro planeras mellan radiomasterna

Det satsas som bekant stenhårt på turismen i Motala. Nu tas nya grepp för att locka äventyrslystna besökare till kommunen.

1 april 2016 07:30

Sjöstaden Motala växer, samtidigt som de stora industriföretagen inte längre finns kvar i kommunen. Staden omformas och ett av de områden där man har stora förhoppningar om att vinna ny mark är turismen. Nu är en rejäl satsning på gång. Det handlar om att utnyttja stadens landmärken, radiomasterna på Bondebacka, för upplevelseturism på hög nivå.

– Det här kommer att bli ett enormt lyft för Motala, konstaterar en oerhört entusiastisk Joakim Ljungqvist, vd för Tillväxt Motala, när han avslöjar de storslagna planerna.

Satsningen kommer att ske i flera steg. Det första är att placera en hängbro mellan de 120 meter höga masterna. Det rör sig om en bro på cirka 180 meter.

– Den ska vara i samma stil som i äventyrsfilmerna, i trä och rep. Det kommer att vara en otrolig upplevelse, man kommer att känna sig som Indiana Jones, säger Ljungqvist och framhåller att man självklart kommer att sätta stort fokus på säkerheten.

Prislappen för projektet är 4,4 miljoner kronor, varav hälften kommer att finansieras via bidrag från EU.

– Vi räknar med byggstart redan under hösten, för att kunna ha invigning sommaren 2017, säger Kjell Liesson, som är projektledare.– Själva delarna är redan nu under produktion.

Joakim Ljungvist berättar att det långsiktiga målet är att göra hela Bondebacka till ett äventyrsområde. Det finns redan i dag motionsspår och frisbeegolfbana. Det planeras bland annat en höghöjdsbana mellan träden, för dem som inte riktigt vågar sig på att klättra upp i masterna. Och för personer som hellre håller sig på marken, eller rättare sagt under den, så ska det även skapas ett tunnelsystem under jord, för äventyr av det mer klaustrofobiska slaget.

– Detta är något helt unikt! fastslår Ljungqvist. Detaljplanen kommer också att ändras för att skapa en restaurang med panoramavy över Motala.

– Det lär inte bli några problem att hitta någon som vill driva ett sånt ställe, säger Ljungqvist.

Självfallet så kommer även sjöstadstemat att integreras i projektet. Tanken är att skapa norra Europas längsta vattenrutschbana, från Bondebacka ända ner til Vättern. Där måste man emellertid lösa flera detaljplanefrågor. Det kan bli tal om att köpa loss några fastigheter på sträckan ner mot sjön.

– Den här satsningen kommer att placera Motala på världskartan!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
MATS BENGTSSON