Grilla försiktigt i påsk

Tänker du plocka fram grillen i det fina påskvädret? Risken för gräsbrand är stor och räddningstjänsten manar till försiktighet.

18 april 2019 16:00

SMHI har utfärdat en varning om risk för gräsbrand i bland annat Östergötland.

– Det torra fjolårsgräset ligger kvar och det gröna gräset har inte hunnit upp än. Börjar det brinna kan det sprida sig väldigt fort, säger Henrik Josefsson, tillförordnad räddningschef vid Räddningstjänsten Motala och Vadstena.

I Vadstena är eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan förbjuden mellan den 1 april och den 30 september. I Motala råder samma generella förbud mellan den 1 maj och den 1 september.

Att grilla utomhus är tillåtet men räddningstjänsten ser helst att man är extra noga med säkerheten.

– Det råder inget förbud mot grillning men det är viktigt att man gör det med försiktighet just på grund av gräsbrandsrisken.

– Sedan ökar ju även skogsbrandsrisken, det finns mycket fjolårsgräs där också, säger Henrik Josefsson.

Påskgrillare kan göra en hel del för att minska risken för bränder, menar han. Grillen ska placeras på säkert avstånd från gräs och annan vegetation, gärna på obrännbart material som betongplattor eller asfalt. Den som vill laga mat ute i naturen bör helst välja en iordningställd grillplats.

– Sedan är det bra att ha någon form av beredskap för att kunna släcka om det far iväg gnistor. Vatten eller någon ruska, till exempel.

Henrik Josefsson fortsätter:

– Ha bevakning hela tiden, lämna det inte utan uppsikt innan du är klar med grillningen eller har släckt grillen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Biamont