Genom sitt företag SAJAB håller Stig-Arne Johansson lantbruksauktioner. Han blir kontaktad av fler och fler bönder som på funderar på att lägga ner sin mjölkproduktion.
– Det är oftast de som har mindre besättningar, 30 till 60 kor, och de finns i skogsbygden som till exempel runt Godegård, säger Stig-Arne Johansson.
Anledningen, menar han, är att bönderna får för dåligt betalt för mjölken de levererar till mejerierna.
– Kilopriset har sänkts flera gånger det senaste året. För några veckor sedan kom en sänkning till 3,01 kronor. Och det är inte slut än, Arla aviserar fler sänkningar.
Stig-Arne Johansson är orolig inte bara för mjölkböndernas skull, utan även för landsbygdens och har ett förslag om hur mjölkböndernas villkor ska förbättras..
– Handlarna lägger helt enkelt på en eller två kronor i affären. De pengarna går sedan till kommunens mjölkbönder som skulle få råd att investera i modern teknik, ha anställda eller avbytare oftare.
Idén praktiseras redan på andra håll i landet. 2012 höjde ICA Åre literpriset med en krona, som stöd till traktens mjölkbönder. Påslaget gäller bara enlitersförpackningar. De som inte kan eller vill betala extra köper sin mjölk i en och en halvliters-förpackningar.
En ekonomisk förening, Fjällbete, sköter det administrativa. Butiken rapporterar hur mycket de sålt. Fjällbete skickar en faktura till butiken och fördelar sedan ut
pengarna till traktens mjölkbönder.
Ica Maxi är troligtvis den enskilda butik i Motala som säljer mest mjölk.Butikschefen där Krister Pettersson, ställer sig tveksam till förslaget
– Några sådana planer har vi inte för tillfället.Jag tror det bästa är att sköta det från centralt håll. Ica för kontinuerligt diskussioner med Arla och LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och försöker påverka så att mjölkbonden ska få så skälig lönsamhet som möjligt.
Janne Andersson i Fall, norr om Godegård är en av kommunens mjölkbönder och har 35 kor. Han välkomnar Stig-Arne Johanssons förslag.
Mjölkning och allt annat abete med korna måste göras varje dag, sju dagar i veckan.
Hittills i år har Janne Andersson bara haft tre arbetsfria dagar. Då har en av hans söner skött korna och mjölkningen.
– Det är svårt att få tag på avbytare och ekonomiskt kärvt att betala dem, säger mjölkbonden som berättar att arbetet sliter på kroppen, främst axlar och nacke.
Av den anledningen skulle han gärna vilja ha en så kallad mjölkräls. Det är en anordning som gör att bonden slipper lyfta och bära mjölkmaskinen från bås till bås.
– Det vore lättare att investera i maskiner om mjölkpriset var bättre och stabilare, säger Janne Andersson.