Försäljning av Skogsborg skjuts upp

Att sälja Skogsborg är en känslig fråga och alltför dåligt utredd. Det menar S, V och MP som fått igenom att ärendet skjuts upp till i höst. Men verksamheten drivs som vanligt i sommar – och glassförsäljning blir det ändå.

12 juni 2019 05:00

Försäljningen av vandrarhemmet Skogsborg skulle kunna ge kommunen en rejäl slant i den ansträngda kommunkassan och bidra till utveckling av Varamon. Det menar Alliansen och SD. Men, tillägger Solidariskt Motala, en försäljning gör också att kommunen släpper kontrollen över ett av de få markplättarna som kommunen har kvar i Varamon och innebär en utebliven chans att göra sociala satsningar.

SE TV HÄR:De möttes i debatt om försäljningen av Skogsborg

Oenigheten innebar att en minoritet av fullmäktiges ledamöter utnyttjade sin lagliga rätt att skicka tillbaka ärendet för ytterligare utredning.

– Vi vill veta vad köparna vill med Skogsborg. Vi vill veta vad de vill över tid, vad de har för visioner och mål, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och fortsätter:

– Vi vill också veta att allmänhetens tillgång till Skogsborg garanteras som i dag och vi tycker att man ska titta på hur andra aktörer som föreningar skulle kunna driva det genom ett arrende.

Återremissen ifrågasattes av flera Alliansföreträdare samt SD.

– Jag förstår inte vad ni är rädda för, att någon ska komma och göra det bättre, undrar kommunalråd Kåre Friberg (M).

Han är kritisk till återremissen.

– Det känns pinsamt med tanke på företagsrankningen. Är det så här vi ska behandla nya företag, undrar han.

LÄS MER:Klart med köpare för Skogsborg

Att ärendet nu går tillbaka till kommunstyrelsen innebär att frågan tas upp igen för nytt beslut i augusti. För Babylon Chamoun som bland annat driver glasskiosker i Norrköping och Vadstena och som är en av de tänkta köparna innebär det inga större problem.

– Vi visste att det kunde bli så här och det är väl bra att det får ta sin runda. Det är bra att alla får säga sitt, säger han.

Under sommaren driver kommunen vandrarhemmet. Enligt köpeavtalet skulle köparna ta över 1 oktober. Glasskiosken har man dock planerat att hyra redan i sommar.

– Vi vill finnas där redan i sommar. Det skulle ju inte se så trevligt ut för alla som kommer till Varamon om allt är helt stängt, säger han.

I debatten uttrycktes oro för att ni framöver skulle vilja ändra detaljplan och bygga lyxbostäder. Vad har ni för planer?

– Det har vi aldrig pratat om. Vi har sagt att vi vill utveckla hela verksamheten med vandrarhemmet och kiosken. Men man kan inte göra allt på en gång utan vi kommer att få göra det lite i taget, säger Babylon Chamoun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa