Förare larmade polis om rattfull

Lokalområdespolisen har haft en intensiv helg med flera anmälningar om rattfylleri. Ett ärende kunde hanteras tack vare en privatpersons agerande.

15 april 2019 14:30

– Antalet anmälningar sticker ut lite, säger Björn Borg, chef för områdespolisen, efter helgens jobbpass. Hans kollegor har upprättat tre anmälningar gällande misstänkt rattfylleri, en olovlig körning, samt ett rattfylleri under påverkan av narkotika.

I ett av fallen, som rör Motala, ska en privatperson ha upptäckt en förare under lördagseftermiddagen som vinglat med sitt fordon över hela vägbanan. Personen valde då att följa efter föraren som körde från Lasarettsgatan mot Charlottenborg. Polisen kunde senare stoppa mannen på Östermalmsgatan.

– Hans alkoholintag var en bra bit över gränsen för grovt rattfylleri, säger Björn Borg.

Av anmälan framgår att polisen uppmätte en promille på 1,9. Gränsen för grov rattfylla går vid 1,0.

Polisen uppmuntrar allmänheten att larma om de ser trafikanter som kör uppseendeväckande.

– Det är jättebra när folk ringer. Vi kan inte upptäcka allt så det är en stor hjälp. Vi får också chansen att ingripa innan det är för sent, säger han.

Att som privatperson ingripa är något som Björn Borg däremot avråder ifrån. Det räcker att man eventuellt följer efter en bil och håller kontakten med polisen. I helgen var den civila insatsen helt avgörande för att kunna stoppa den misstänkta mannen, enligt Borg.

– Det var enbart tack vare allmänheten, säger han.

Nu väntar trafiktäta påskdagar i hela landet och polisen har som mål att synas mer ute på vägarna. Björn Borgs råd, förutom att alla bilförare självklart ska köra nyktra, är den vanliga uppmaningen.

– Tänk på hastigheten och håll avstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa