Förra veckan skrev MVT om att Motala stadsfestival är i fara. Nu är det även klart att flera mindre festivaler ställer in sina arrangemang. Mats Lööf, producent och arrangör av Hamnrocken, säger att eftersom de inte kan få hjälp med ekonomin mäktar de inte med att arrangera festival.
– Kommunen är inte den lättaste samarbetspartnern. Den ekonomiska biten har vi kämpat med varje år och det är svårt att få gehör för att arrangera en festival där alla kommer in då det är handikappsanpassat, utan en entré dessutom, säger Mats Lööf.
Förra året firade Hamnrock tio år och fick 150 000 kronor från kommunen. Men.
– I stort sett direkt efter festivalen fick vi höra att det var en engångsföreteelse, några större summor blir det inte mer, säger Mats Lööf.
Magnus Wåhlin, en av stadens festivalarrangörer, är också kritisk mot Motala kommun. MVT har tidigare skrivit om att han ställde in festivalen "Hårdrockare för livet" efter att ha nekats en garantisumma från kommunen.
– Det är inte sällan det är trassel med allt från hyreskontrakt till alkoholtillstånd. Handläggningstiderna är långa. En gång väntade jag tio månader på ett hyreskontrakt, sammanlagt tog det 13 månader från förfrågan till att det blev klart, säger han.
Thomas "Massi" Schön som har arrangerat Bondebackafestivalen tidigare säger att det inte blir någon festival i år.
– Kommunen är stelbenta och så fort det är alkohol med i bilden är det långa svarstider. Det är ofta tungrott att jobba med dem men det är inte huvudorsaken till att Bondebacka inte blir av. Det är för stor apparat och intäkterna täcker inte utgifterna, jag får jobba gratis i en vecka för att festivalen ska bli av och det går inte längre.
Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S) förklarar att hon inte kan svara för hanteringen av enskilda alkoholtillstånd, men betonar att kommunen inte försöker sätta krokben för festivalarrangörer.
– Vi har haft festivaler tidigare i kommunen där det har varit svårt att få ekonomi i dem, det vet vi ju. Men att vi i kommunen motarbetar festivaler, det gör vi inte. När det gäller att vi ska gå in med ekonomiska resurser så gäller det alltid att man har en diskussion med kommunen i god tid innan. Och det finns ju inga garantier för att man ska få ett visst belopp av kommunen heller, säger Camilla Egberth och utvecklar.
– Man kan inte sätta ihop ett evenemang själv och sedan räkna med att kommunen ska gå in och antingen se till att man är någon förlustgaranti eller att man räknar med att få ett visst antal pengar ifrån kommunen om man inte har gjort upp det sedan tidigare.