Målsägaren har i förhör uppgett hur han stämt träff men en av männen som ville sälja en guldlänk. De har tidigare gjort affärer. Målsägaren mötte upp mannen med sin bil och denne hoppade in, men några föremål visades aldrig upp. Istället hoppade plötsligt en maskerad man in i baksätet och började kräva målsägaren på pengar för en påstådd skuld. Han fick också en pistol tryckt mot sitt huvud och lämnade då över de pengar han hade på sig. Därefter beordrades målsägaren att köra iväg. Utpressningen fortgick, likaså misshandeln med flera slag mot huvudet med pistolkolven.

Trion begav sig till en adress i Vadstena där man skulle hämta värdeföremål, som skulle täcka den påstådda skulden.

Bilfärden fortsatte senare mot Motala och vid en vändplan ombads målsägaren att stiga ur bilen och gå bakåt, bakom fordonet. När han var på flera meters avstånd ska skott ha avlossats mot hans riktning. Därefter försvann de båda männen med bilen. Själv fick mannen hjälp att larma polis av en väktare som befann sig på en bensinstation i närheten.

Artikelbild

Gärningsmännen har förnekat all brottslig inblandning. Men Tingsrätten i Linköping menar att det är "uppenbart att de tilltalade på ett illa dolt sätt försökt att undgå ansvar genom att skylla på varandra". Det är också ställt utom rimligt tvivel att de begått gärningarna tillsammans och i samförstånd.

Männen ska utge skadestånd till Vadstenabon a´ drygt 40 000 kronor.