Få gymnasister utnyttjar möjlighet till skolskjuts

Solidariskt Motalas löfte om skolskjuts för gymnasieelever blev en dyr och dåligt utnyttjad satsning. Bara 13 elever nappade men hittills har kommunen betalat över 30 000 kronor per elev för resorna.

Gymnasieeleverna skulle få skjuts till närmaste hållplats för kollektivtrafiken.

Gymnasieeleverna skulle få skjuts till närmaste hållplats för kollektivtrafiken.

Foto: Janne Björkegren

Motala2019-04-05 11:30

När Östgötatrafiken drog in bussturer på landsbygden 2016 innebar det att ett flertal gymnasieungdomar inte längre kunde komma till skolan eftersom kommunens skolskjutsar enbart omfattar grundskolan. Efter långa politiska diskussioner beslutade Motalas tidigare styre med S, V och MP att lova skolskjuts till de gymnasieelever som hade mer än sex kilometer till närmaste kollektivtrafiksförbindelse. Ungdomarna skulle då erbjudas skjuts till denna hållplats, men skjutsen skulle ske innan eller efter det att skolbussarna skulle köra grundskoleeleverna. Från hållplatsen åker eleverna sedan vidare med ordinarie kollektivtrafik.

En sammanställning av hur satsningen föll ut visar att ungdomarna i vissa fall kom fram väldigt tidigt till sin skola, några kom fram i tid och andra skulle komma fram så sent att de inte kunde utnyttja erbjudandet alls. Av de cirka 60 elever som erbjöds skolskjuts var det 19 som sökte. I dag är det dock bara 13 elever som nyttjat tjänsten.

– Det är givetvis inte bra att det är så få som nyttjar det här. Men jag vill ändå vänta med att kommentera mer till dess att vi sett en utvärdering. Vi vet ju inte i dagsläget vad som gjort att så få valt att nyttja den här tjänsten, säger Elias Georges (S), i dag oppositionsråd.

Utifrån Östgötatrafikens beräkningar avsatte dåvarande majoriteten 800 000 kronor för satsningen. En genomgång som vi låtit göra visar att det från augusti till mars månad kostat över 400 000 kronor att ordna skolskjuts till de 13 eleverna som nyttjar tjänsten. Det är över 30 000 kronor per elev hittills.

– Det låter som väldigt mycket pengar i mina öron också. Men jag vill ändå avvakta utvärderingen och se vad den ger innan jag kommenterar siffran mer. Men visst, det låter högt, säger Elias Georges och fortsätter:

– Samtidigt tycker vi att kommunen ska hjälpa till så att eleverna kan komma till skolan.

I er tilläggsbudget vill ni avsätta pengar för att kommunen även i höst ska erbjuda skolskjuts till gymnasieeleverna. Hur motiverar ni det?

– Jag tycker fortfarande att kommunen ska hjälpa eleverna att ta sig till skolan. Men vi får också se vad utvärderingen säger. Vi har inte all information i dag, säger Elias Georges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!