Det visas på nya Motala museum

Till sommaren återöppnas Motala museum på Charlottenborgs slott. Ett huvudnummer blir de spännande fynden från utgrävningarna vid Motala ström.

Eva Modén visar det äldsta fyndet från äldre stenålder som gjorts i Motala, bearbetad flinta, cirka 11 200 år gammal.

Eva Modén visar det äldsta fyndet från äldre stenålder som gjorts i Motala, bearbetad flinta, cirka 11 200 år gammal.

Foto: Henrik Gedda

MOTALA2019-03-21 19:30

Fynd som i ett slag kunde datera Motalas historias tillbaka till äldre stenåldern.

Nu visas redskap för fiske, jakt och skinnbehandling i bearbetad flinta, horn och ben. Och inte minst en rekonstruktion av den omskrivna offerplatsen där människoskallar spetsades på pålar.

Stenåldersföremålen uppskattas vara mellan 11 200 och 7 000 år gamla och är otroligt välbevarade.

– Allt har legat i en syrefri miljö, förklarar kulturstrateg Eva Modén som arbetat fram de nya utställningarna.

På lördag är det vernissage och i juni öppnas det nya Motala museum, vilket fortysättningsvis ska drivas av Motala kommun. Intendent och ansvarig för visningarna blir Camilla Gullin.

Förutom strömmens betydelse för Motalas historia lyfter museet fram kvinnor. Charlottenborgs slott namngivare Charlotte von Hoenlohe-Neuenstein ägnas en hel 1600-talsalong. Här märks på väggarna kopior av broderade tapeter av Amalia och Aurora Köningsmarck.

Vadstena kloster har också präglat historien kring Charlottenborgs slott och omgivningarna utmed Motala ström. Därför uppmärksammas även Heliga Birgitta.

Liksom – förstås – jungfru Sophia Isberg, träsniderskan i 1800-talets Motala som vann ryktbarhet runt om i Europa med sina rikt illustrerade urnor, cigarrställ och piphuvuden. Samtidigt vill man förändra den gängse bilden av Sophia Isberg.

– Vi visar hennes bouppteckning och den skvallrar mer om en kompetent, stolt yrkeskvinna som hade det ganska gott ställt, än om en konstig, fattig tant som satt och täljde, sammanfattar museiintendent Camilla Gullin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om