Luften är varm och luktar som en blandning av damm och fuktigt trä. Brännässlor står i knähöjd ända intill fasaden. Förutom prasslet av försiktiga steg hörs bara en liten bäck vid tomtgränsen.

– Det är så jäkla snyggt, kanske det snyggaste ödehuset vi besökt. I alla fall rent fotomässigt, säger Matti Hietasaari, urban explorer.

Termen har ingen rättvis översättning. Kanske kommer utforskare av stadsmiljöer nära, men för utövaren skulle också det kännas otillräckligt. Urban exploration handlar oavsett om att upptäcka.

Artikelbild

| Intill huvudbyggnaden finns ett mindre, nästan mer nedgånget bygge. Matti Hietasaari ses i hörnet i Urban Amatuer Exploration-tröja.

– Den viktigaste regeln är att bara lämna fotspår efter sig, men tyvärr händer det för ofta att folk stjäl och förstör. Drömmen vore att hitta något helt orört, förklarar Matti.

Vid frågan om exakt vad det är med gamla byggnader, övergivna fabriker och nedlagda hotell som lockar tänker han först efter noga.

– Känslan av att hitta små delar av platsens historia, sen använda fantasin för att bilda en berättelse.

För sisådär nio år sedan vaknade intresset hos Matti. Länge var det mest något roligt att göra i sporadiskt sammansatta kompisgrupper. Först nyligen blev upptäckandet någonting större.

Artikelbild

| Fuktskadorna verkar nästan förgylla ödehuset, som ligger långt bort från Motala.

– Jag startade Facebookgruppen Urban Amatuer Exploration för ett år sedan och idag har vi nästan 2000 medlemmar. Från början var det tänkt som ett privat chatrum.

Samtidigt som gruppen började ta form kom vännen Jonas Fager in i bilden. Nya koncept utvecklades, snart blev det snack om filmskapande och det paranormala.

Artikelbild

| Matti Hietasaari och Jonas Fager, den förstnämnda grundare men båda nyckelpersoner i gruppen Urban Amatuer Explorers.

– Jag tror på det övernaturliga, men Matti är lite mer skeptisk till sånt där, säger Jonas.

På så vis kompletterar de varandra. Medan Matti gärna fotar känner Jonas in atmosfären. Sen diskuterar de eventuella projekt tillsammans med gruppens övriga kärnmedlemmar.

Artikelbild

| Kameran redo. För Matti Hietasaari är fotograferingen halva nöjet.

– Vi har filmat några avsnitt i en serie där vi undersöker hemsökta platser, förklarar Jonas.

Över dörrkarmen står några datum halvt oläsliga, en tidning i en bänk skvallrar om att huset stått tomt länge.

Artikelbild

| En ofarlig nervositet infinner sig när en ny plats ska undersökas.

– Det kändes lovande i början. Jag hade gärna gjort en undersökning här, men tyvärr så hade det blivit för farligt, säger Jonas och pekar mot stora stycken tak som lossnat.

En helnatt med ljusen släckta är inte aktuellt, huset är inte friskt nog. Bilresan på nästan två timmar enkel resa resulterar inte i mer än ett kort nedslag.

Artikelbild

| Diskussion om huruvida det går att göra en paranormal undersökning.

– Men vi har många fler platser att besöka, förklarar Matti med blicken sökandes genom bilrutan.