De toppar länet i Nyföretagarbarometer

Trots en minskning av antalet nystartade företag i riket under 2018, sticker Vadstena och Motala ut i Nyföretagarbarometern. Högst rankad av länets kommuner är Vadstena som nu ligger på plats 49 av landets totalt 290 kommuner.

20 mars 2019 13:00

Nyföretagarcentrum presenterar varje år, i samarbete med Bolagsverket, Nyföretagarbarometern, en ranking av antalet nyregistrerade företag i landets samtliga kommuner.

– Vadstena har klättrat de senaste fyra åren, säger Kristin Ericsson, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Västra Östergötland.

Hon berättar att det i fjol startade 44 nya företag i Vadstena, en ökning med ett företag jämfört med året innan. I Motala startade 182 företag, sex färre än 2018. Trots det ligger båda östgötakommunerna över rikssnittet där nyföretagandet minskat med drygt sex procent. Att Vadstena gått mot strömmen har gynnat kommunen som kunnat klättra 31 platser i rankingen.

Det som hänt i övriga landet tror Kristin Ericsson kan ha flera orsaker som konjunkturen, politiska beslut inom Rut- och Rot-sektorn samt oroligheter under den utdragna regeringsbildningen

– Nyföretagandet påverkas av det som händer i riket.

Däremot hoppas och tror Kristin Ericsson på en positiv utveckling i västra länsdelen inom några år, inte minst, om Lalandiaetableringen blir av.

Hon nämner även Nyföretagarcentrums starta eget-kurser för nyanlända, ett arbete som pågått sedan 2016.

– Jag tror att vi kommer att se ett ökat nyföretagande.

Vadstenas ks-ordförande Peter Karlsson (M) gläds åt Vadstenas position i rankingen.

– Den är jätteviktig och ger en signal om att vi är på rätt väg. Vadstena växer och vi vill framåt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa