De ska spela teater för 750 elever

Snart är det dags för hyss i Pingstkyrkan igen. Änglahyss. Repetitionerna är inne i slutspurten.

Tre vise män och en kamel.

Tre vise män och en kamel.

Foto: Anders Törnström

Kultur och Nöje2019-11-18 13:05

Pingstkyrkan sätter upp sin egenskrivna julmusikal för sjunde året i rad. Den heter Änglahyss och handlar om julevangeliet men sett från änglarnas perspektiv. Söndagen den 24 november är det dags och man spelar totalt fem föreställningar inräknat skolföreställningarna måndagen den 25 november. Man räknar med att 750 elever kommer för att uppleva skådespelet och de som arbetar med produktionen är ungefärligen 100 personer i alla åldrar. 

Pjäsen skrevs 2013 och en av de fem författarna är Sofia Hultin.
– Vi tänkte oss att hur man skulle presentera julevangeliet, julbudskapet, på ett lite nytt sätt. För vi kände att folk kan ju den här storyn med Jesusbarnet, vise männen och herdarna. Vi ville göra på ett nytt sätt. Då kom vi på att det är ju väldigt mycket änglar med i hela berättelsen; änglar som besöker herdarna, änglar som pratar med Maria och så vidare. Då sa vi att då skriver vi hela musikalen ur änglaperspektivet. 

Sofia beskriver musikalens början där det hela inleds med att ängeln Gabriel kommer till de andra änglarna och säger att Gud sagt att Jesus äntligen ska komma. Sedan får man följa två änglar som är med och ser när Gabriel talar med Maria.  
Det finns ju en del tvivel som lyfts fram?
– Det står ju faktiskt om det i bibeln också att ängeln först kommer till Maria och säger att hon ska få barn. Sedan står det om Josef som funderar på om han ska lämna henne. Då kommer ängeln även till honom. Så gjorde vi en scen omkring det också.  

Generalrepetition av julmusikalen Änglahyss där barn i alla åldrar deltar på scen.
Generalrepetition av julmusikalen Änglahyss där barn i alla åldrar deltar på scen.
Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!