De ifrågasätter polisens arbetsmetoder

Polisens tillvägagångssätt vid arbetsplatsinspektioner hos näringsidkare upprör affärsinnehavaren Ola Petré. "Det får inte gå till på det här sättet", säger han.

18 juni 2019 18:00

Ola Petré som äger Godisjätten är upprörd. Inte för att polisen utför spontana kontroller, utan för sättet de gör dem på.

Han berättar att tre piketbussar nyligen stannade utanför hans butik och att omkring fem poliser samt ytterligare en tjänsteman klev in varpå de började gå runt i lokalerna och upp på övervåningen efter att en polis presenterat sig. Vid tillfället jobbade två av hans bonussöner, en av dem MynPetré.

– Jag har aldrig sett så många poliser på en gång. Jag trodde att de jagade någon, säger han.

Ola Petré som genast blev uppringd ifrågasätter tillvägagångssättet av inspektionen. Förutom otryggheten i att plötsligt behöva konfronteras uppstod känslan "vad har vi gjort?"

– Och vad ska kunderna tro om besöket? Ryktesspridning kan gå fort i en mindre stad. Det är inte så här vi ska umgås med poliserna. Man ska bekämpa brottslighet men ha stor respekt för dem som är lagliga.

Ola Petré säger att han välkomnar kontroller, men de måste ske på ett annat sätt. Inte av en handfull poliser i en godisbutik som har två anställda.

Även Wetternmagasinet inspekterades samma dag. Kökschef Niclas Gustafsson säger att han observerade drygt tio poliser.

– Det stod två stycken vid varje dörr. Första tanken var att de letade efter någon som gömt sig, säger han.

Situationen väckte förstås uppmärksamhet under lunchruschen och gäster frågade vad som hänt.

Även Niclas Gustafsson har förståelse för att kontroller behövs, men på ett annorlunda sätt.

– Man måste ha en känsla för det, säger han.

Ägaren av restaurangen, Wailing Chan, tänker mycket på kundernas reaktioner.

– De vet ju inte att vi inte gjort något fel, säger hon.

Patrik Andersson, tillförordnad gruppchef för gränspolisen region Öst, säger att han inte känner till kontrollerna i Motala. Men generellt, förklarar han, används alla resurser som avsätts i samband med en insats och de sker alltid i samarbete med ett lokalpolisområde. I det här fallet har Motala varit delaktig, bekräftar chefen för områdespolisen Björn Borg.

Patrik Andersson förklarar vidare att det vid en insats kan vara många poliser samlade på ett och samma ställe då eftersom kontroller genomförs på såväl små som stora företag och personal skickas då inte hem mellan olika uppdrag.

Men kan du förstå att det kan upplevas som olustigt?

– Reaktionen som man får kan inte vi stå för. Det beror nog på vad man har i bagaget själv. Jag tror att man ska känna sig trygg när man ser många poliser på samma ställe.

Patrik Andersson vill inte besvara frågan om det är nödvändigt att ha "många" poliser på plats vid en kontroll, även vid in- och utgångar.

– Du frågar mig om hur vi jobbar och det tänker jag inte svara på. Vi får inte berätta hur vi jobbar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa