Det var i måndags förmiddag som polisen larmades om en maskerad person med automatvapen på Motala väster. Personen hade setts gå runt på Råssnässkolans skolgård men också vid Östenssons livs, Råssnäskyrkan och en gång- och cykelbana i närheten.

– En civilpolis var först på plats och följde efter lite på avstånd tills patrullen kom, säger Lotta Järkemyr, stationsbefäl vid Motalapolisen.

Den misstänkte visade sig vara en 14-årig kille med Guy Fawkes-mask och en soft airgun. När pojken anträffades i området hade han lagt ifrån sig mask, huva och vapen på marken. Han fick därefter följa med till polisstationen där det hölls samtal med honom tillsammans med en förälder, polis och socialtjänst.

Artikelbild

| Guy Fawkes-mask.

Under samtalet gav han sin förklaring till händelsen:

– Han ska ha antagit en Instagram challenge, en utmaning som gick ut på att han helt enkelt skulle göra så här, säger Lotta Järkemyr.

Hon fortsätter:

– Eventuellt ska det ha skett via livesändning också.

Händelsen får en att osökt tänka på skolskjutningar, menar hon.

– Det ser vi väldigt allvarligt på. Nu riktade han aldrig vapnet mot poliserna men när vi kommer ut på ett jobb vet vi ju inte om det är äkta eller inte. På en meters håll kan du inte se någon skillnad.

En polisanmälan om grovt olaga hot mot grupp upprättades efter händelsen. Under samtalet på polisstationen framkom uppgifter om att tonårspojken hade fler soft airguns hemma. Vid husrannsakan beslagtogs ytterligare två stycken.