Då invigs nya butiken i centrala Motala

Nu är det bara detaljer som återstår innan Coop kan slå upp portarna i centrala Motala. Den 28 november är det dags.

"Vi ligger lite före i tidsplan", säger Mats Roth inför öppningen av livsmedelsbutiken.

"Vi ligger lite före i tidsplan", säger Mats Roth inför öppningen av livsmedelsbutiken.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-11-11 06:00

Ingen har kunnat undgå bygget vid genomfarten i Motala, nära Resecentrum. Bitvis har synpunkterna duggat tätt om fastighetens utseende. Men butikschef Mats Roth säger att han inte nåtts av den kritiken. Han medger dock att han själv hajade till lite när han såg den yttre fasaden första gången.

– Jag tycker att den är snygg nu, när det börjar ta form. Vi är väl skadade som ser de här färgerna på våra enheter, säger han.

Mats Roth har tidigare verkat inom butikskedjan och är själv bosatt i Ödeshög. Han tycker att Motalabutiken har goda förutsättningar att lyckas, sett till flera olika aspekter.

– Den blir lagom stor, har ett bra läge och innehåll samt generösa öppettider, säger han.

Roth tror att det finns en marknad både under tidiga morgnar och sena kvällar, inte minst tack vare pendlingstrafiken. Butiken kommer därför även att jobba med färdiga "hämtalösningar".

Vad tror du om konkurrensen i närområdet?

– Det spelar ingen roll vilken stad man går in i. Det är en mördande konkurrens. Vi måste vara på tå alla öppningstimmar, alla dagar i veckan.

Coop har tidigare funnits i Motala, i Bråstorp, men fick stänga igen. Enligt Mats Roth går det dock inte att jämföra företagets nya inriktning mot den gamla, som även sålde cyklar och trädgårdsredskap.

500 personer ska ha sökt jobb i den nya butiken. Cirka 30 har fått fasta tjänster varav en tredjedel är internrekrytering. Därtill behövs även extrapersonal. Mats Roth säger att han har haft som mål att hitta människor inom olika åldersgrupper.

– Jag hade inte kunnat starta en butik med 30 helt nya, Coop-kulturen behövs med kunskap och erfarenhet. 20-åringen springer fortare, men 60-åringen springer smartare, säger han.

Under hösten har personal, i väntan på invigningen i Motala, fått praktisera i andra närliggande butiker som ingår i kedjan för att lära sig konceptet. Det handlar också om att kunna hantera kassa- och datasystem. 

Förutom delidisk och manuell fisk kommer det även att finnas ett tillagningskök i lokalerna. Mats Roth räknar med att personal på sikt ska kunna tillaga rätter som sedan säljs på plats.

Butiksytan är 1750 kvadratmeter och det blir två entréer samt en förbutik, i nära anslutning till kassorna.

Enligt butikschefen återstår nu endast lite snickeri- och belysningsarbeten, samt påfyllning av varor, innan det är dags för öppning. 

– Vi ligger lite före i tidsplan, säger Mats Roth.

Butikschefen Mats Roth tillsammans med en av sina mest erfarna medarbetare, Ola Jansson.
Butikschefen Mats Roth tillsammans med en av sina mest erfarna medarbetare, Ola Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!