Bibliotekarien: "Vi är väldigt skakade i dag"

Tisdagens knivskärning har skakat personalen på Motala bibliotek. "Väldigt otäckt", säger en anställd som såg delar av händelseförloppet.

Det var vid 15.30-tiden som polis och ambulans kallades till Repslagaregatan i centrala Motala. Utanför Folkets hus och biblioteket befann sig en knivskuren och allvarligt skadad man i 20-årsåldern.

Samma kväll greps och anhölls en pojke i övre tonåren misstänkt för gärningen, som rubriceras som försök till mord.

Bibliotekarie Maria Gottberg blev vittne till delar av händelseförloppet. Hon uppger att den knivskurne satt och studerade på biblioteket när han blev uppsökt av en annan person.

– Han kommer in och hämtar killen som sedan blir knivskuren. Han säger att han vill prata med honom utanför och den andre följer med.

Hon beskriver offret och hans kompisar som skötsamma och uppger att händelsen inte föregicks av något bråk eller liknande i lokalerna.

– Vi kunde omöjligt räkna med att det skulle hända. Det var inga föregående provokationer eller så, säger Maria Gottberg.

En stund senare kom uppgifter om händelsen utanför huset. I gräset på andra sidan Repslagaregatan såg hon hur flera ungdomar försökte hjälpa den knivskurne.

– De tog av sig sina egna kläder och förband honom i väntan på ambulansen. Det ska de ha en eloge för. Det var verkligen jättefint.

Färskt i minnet finns en liknande händelse som inträffade i december 2016. Då knivskars en 18-årig man i Motala stadspark och avled av sina skador. En då 21-årig man dömdes till åtta års fängelse för dråp.

– Inte en gång till var väl det man tänkte, säger Maria Gottberg.

Dagen efter händelsen höll biblioteket öppet som vanligt.

– Vi är väldigt skakade här i dag. Det var väldigt otäckt, säger hon.

Under onsdag eftermiddag pågick förhör med den misstänkte gärningsmannen. Kammaråklagare Gabriella Ergül, som leder förundersökningen, uppger att de inblandade känner till varandra sedan tidigare. 

– I nuläget är det för tidigt för mig att uttala mig om motiv eller tillvägagångssätt. Dels för att inte påverka andra som kanske har sett och hört något men också för att utredningen är i ett väldigt tidigt skede, säger åklagaren.

I nuläget finns det inga fler misstänkta.

– Det som händer nu är att vi försöker samla så mycket information som möjligt, bland annat genom att höra vittnen. Vi ska också försöka höra målsägaren. Rättsläkarundersökningar ska genomföras och saker ska skickas på teknisk utredning, säger Gabriella Ergül.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa