Återbruk inreder nya lokaler i Tuddarp

Återbruk är ledordet när Avfallsenhetens personal i Motala inom kort flyttar från Delfinvägen till Tuddarpskontoret.

Handledaren Markku Heikkinen placerar ett bord i slipen. Miljöingenjör Martina Hornwall och arbetsledaren Mattias Borup tittar på.

Handledaren Markku Heikkinen placerar ett bord i slipen. Miljöingenjör Martina Hornwall och arbetsledaren Mattias Borup tittar på.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-10-02 05:00

Miljöingenjör Martina Hornwalls vision är att det inte ska finnas något avfall alls på sikt i kommunen. Ett steg i rätt riktning, där dessutom Avfallsenheten kan föregå med gott exempel säger hon, är att inte köpa ny inredning.

– Ska vi bränna trä för att ta ner nya? Vi behöver se över våra resurser och slit och släng är förlegat.

Martina Hornwall, som ansvarar för Motala kommuns avfallsplan, har initierat det aktuella projekt där Tuddarpskontoret kommer att inredas med gamla möbler från Råssnässkolan, Folkets Park, Villa Ekenäs samt det kommunala möbelförrådet.

– Det här är möbler som ingen vill ha och de har inte kostat oss något i inköp, säger hon.

Nu har några av borden slipats och målats om i olika färger på Arbetsmarknadscentrum, Via Ekenäs snickeri. En annan arbetsgrupp inom verksamheten har sytt om gamla frottéhanddukar. Dessa ska ersätta pappershanddukarna på kontoret. Ytterligare en grupp, inom sociala resursverksamheten, arbetar med att klä om 30 stolar med tyg som Hjärta till Hjärta skänkt.

Enligt Martina Hornwall togs återbruksprojektet emot med blandade känslor hos kollegorna initialt.

– Inledningsvis fanns en viss skepsis till att använda begagnade möbler. Många är inkörda på att man ska handla nytt när det byggs nytt. Men nu har vi nått en samsyn, alla är stolta över att ha lyckats och det finns så många kompetensgrupper inom kommunen.

Projektet fyller även andra viktiga funktioner. Rent ekonomiskt räknar Hornwall med att inredningen inte kommer att kosta mer än cirka 10 000 kronor (material och arbete). Kostnadsförslaget från upphandlad leverantör var på cirka 240 000 kronor.

En annan viktig aspekt som nämns är den sociala. Personalen känner en större stolthet för sitt arbete när de vet att det som tillverkas kommer att göra nytta, menar Martina Hornwall.

På Via Ekenäs snickeri byggs och renoveras det sedan flera år tillbaka möbler till både förskola, skola och äldreomsorg. Handledare Markku Heikkinen berättar att han själv fått lära sig hantverket på plats och han tror att verksamheten är jätteviktig för deltagarna.

– Var skulle de annars vara? säger han.

Martina Hornwall hoppas att återbrukssatsningen kommer att följas av flera. Hon säger att det finns kommuner som redan är i framkant när det gäller att avfallsminimera. Motala är bara i sin linda.

– Vi får ta ett steg i taget.

Miljöingengör Martina Hornwall hjälper arbetsledaren Mattias Borup på Via Ekenäs.
Miljöingengör Martina Hornwall hjälper arbetsledaren Mattias Borup på Via Ekenäs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!