Magnus Hultin förklarar att bristen på ideella krafter, lönsamhet och behov av investeringar i faciliteter gör det svårt för föreningen att driva campingen under sommarperioden.
Jobbar ni med att hitta en lösning för att ha campingen öppen mer i sommar?
Han tänker efter innan han svarar.
– Det gör vi väl, men det är inga seriösare varianter vi tittar på.
Han fortsätter att utveckla.
– Omsättningsmässigt och resultatmässigt står Vätternrundan och Folkracefestivalen för merparten av campingomsättningen för sommaren. Det är under den perioden på året vi tjänar pengar, övrig tid är endast utgifter, berättar Hultin.
Har ni märkt av något behov från turister som vill besöka Motala?
– Det är klart att det finns ett behov. Det ringer folk till oss och frågar. Då får vi förklara för dem att vi som förening inte har förutsättningar att driva campingen.
Han fortsätter:
– Vi är trots allt en fotbollsförening, inte ett campingföretag. Ideella föreningar har svårt att genomföra såna här satsningar. Men det är klart att det finns utrymme för fler campingar och jag är övertygad om att det finns alla förutsättningar i Motala för fler campingar.
Hur mycket personal skulle ni behöva för att kunna sköta driften?
– Det beror på vilken servicenivå vi ska ligga på. Det behövs olika typer av personer, så som servicepersonal, vaktmästare, städ och reception. Och bemanning under rätt lång tid. Sen finns det såklart lösningar för själv-incheckning och andra tekniska lösningar som kan få ner personalkostnaden. Men då krävs det investeringar.
Han fortsätter:
– Ett minimum skulle jag säga är två till tre heltidsanställda från maj till augusti ut för att driva campingen.
Hur länge sedan var det ni hade öppet hela sommaren?
– Jag tror det var fyra år sedan.
Och då kunde ni klara driften med ideella krafter?
– Nej.
Så det stora problemet är att få till ideella krafter?
– Det är ett problem, men det finns andra delar som vi drabbas av. Vi äger vår egen mark och våra faciliteter, men det gäller att ha infrastruktur och faciliteter som är fräscha. Nya duschar exempelvis är en stor investering som vi som idrottsförening inte klarar av med bara medlemsavgifter. Samtidigt är inte campingen så lönsam att det räcker för den typen av investeringar heller. Då behövs det fler gästnätter.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi ser ingen möjlighet att kunna ha öppet mer än vi har i dagsläget. Då måste vi få kommunal hjälp för att kunna göra investeringar i verksamheten. Under egen regi har jag mycket svårt att se att vi kan göra något mer i dagsläget för att utöka öppettiderna.
För ni någon dialog med kommunen kring frågan?
– Vi har haft en dialog med kommunen under många år, men det har inte varit något konkret.
Vad är det ni har frågor ni tagit upp med kommunen specifikt?
– Det är inga specifika frågor vi tagit med dom.
Eftersom ni är en enskild verksamhet som äger marken. Vad är det för hjälp ni tänkt att ni ska kunna få från kommunen?
– Vi har inte kommit till de konkreta stadierna i dialogen. Vi har haft förutsättningslösa samtal och diskussioner med kommunen i olika frågeställningar. Men inget konkret kopplat till drivningen av campingen på senare år.
Vem har ni fört dialogen med på kommunen?
– Det har varit olika genom årens lopp. Både med Fritid och kommunledningen.
Hur länge sen var det ni hade kontakt med kommunen?
– Det är nog flera år sedan. Tre kanske, men jag vet inte säkert.
Ni har ett fantastiskt läge för campingen, känns det tråkigt att ni inte får det att fungera?
– Vi har ett fantastisk läge ... för att spela fotboll och det är de vi fokuserar på, konstaterar BK Zeros ordförande Magnus Hultin.
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, har själv inte mottagit någon fråga om stöd från BK Zeros gällande campingen.
– Men det är klart att det vore spännande att höra kring vad de vill utveckla, och vilket stöd de anser att de behöver få.
Henriksson förklarar samtidigt att kommunen inte kan gå in och gynna enskilda näringsidkare. Han håller med om att det finns ett stort behov av camping- och ställplatser i Motala.
– Jag skulle gärna se att de hade öppet campingen mer i sommar för att erbjuda mer campingplatser i Motala.
Henriksson förklarar därefter att kommunen ser över möjliga campingmöjligheter i den fördjupade översiktsplanen för Motala stad, där bland annat Varamon och Råssnäs kommer på tal.