– Det handlar om att väsentligt öka antalet praktikveckor i årskurs två och framför allt i trean. Med det blir det också fler arbetsplatser som eleverna får göra praktik på. Det breddar deras erfarenheter och ökar deras anställningsbarhet och själva får de fler valmöjligheter när de söker jobb, säger branschrådets ordförande, Kristoffer Böök, Bimex verktyg.
För utsikterna till jobb efter avslutad industriutbildning är goda inom den lokala industrin. Bara under de närmaste tre år behöver ett 60-tal tjänster besättas.
– Det här är viktigt i marknadsförningen. Det här är en utbildning för dem som inte vill plugga vidare på högskola, som istället vill komma ut i arbetslivet och börja tjäna pengar. Och den möjligheten finns, säger Kristoffer Böök.
Tidigare i höst föreslog bildningsnämnden en nedläggning av industritekniska programmet. Söktrycket ansågs för dåligt och samtidigt behövdes det sparas i gymnasieskolans budget. Och det var så bråttom att lägga ned att inte ens eleverna i årskurserna två och tre skulle kunna gå färdigt i Motala utan istället erbjudas en fortsättning i Mjölby.
I förhållande till Motalaindustrins behov helt feltänkt, resonerade Motalaföretagen och började jobba för den lösning som nu är för handen. 32 företag öppnar upp för praktikplatser och kommer dessutom att lägga ut enklare tillverkning på Carlsund den tid eleverna undervisas där.
– Det är bättre att svarva på något som har med verkligheten att göra än på något som sedan ändå bara går till skrot, säger Kristoffer Böök.
Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) anser inte att det tidigare var feltänkt att föreslå en nedläggning av industritekniska.
– Nej, inte under de förutsättningar som rådde då. Vad vi ser idag är ett helt annat uppställ från industrin. Nu bildar vi ett programråd tillsammans för att utveckla utbildningen och få upp ett långsiktigt intresse. Det gäller att marknadsföra både utbildningen och yrket, säger Rudberg.
Han bekräftar att det gjorts ett symboliskt handslag på att utbildningen ska vara kvar i Motala. Överenskommelsen gäller sedan officiellt i och med Motala kommuns budgetbeslut för nästa år vilket tas av fullmäktige i december. Till dess behöver nu kostnaderna för programmet åter pressas in i bildningsnämndens ram.