I samband med en brand på Svensk Plaståtervinning, vid 11-tiden på måndagen, tog räddningsledaren beslutet att det skulle ut ett varningsmeddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, eftersom det fanns fara för farlig rök.
– Räddningsledare på plats ville ha ut ett informationsutskick lokalt. Han tar kontakt med räddningscentralen i Linköping och ber om att få ut information om att röken som sprider sig är farlig. Då tar de i sin tur kontakt med tjänsten Viktigt meddelande till allmänheten, säger Sandra Nordin, operativ chef på räddningstjänsten i Motala.
Hon berättar vidare att rutinen sedan är att räddningsledaren blir uppringd av någon från tjänsten VMA.
– Och vid det här tillfället blir räddningsledaren uppringd och får frågan om vilken information som ska ut.
Meddelandet som gick ut är rätt i sig men kunde varit med exakt genom att det bland annat framgått i vilken del av staden som branden var. Nordin förklarar att de försöker vara noga med att det ska vara kort och koncis information, som ska vara lätt att uppfatta, men att det bland annat kan ha påverkats av att den som ska skriva ihop texten exempelvis inte har någon lokalkännedom.
– Det är något som vi kan titta på, vad gick ut och hur kan vi formulera oss för att det ska blir tydligare. Vi gör inte detta så ofta och erfarenheten är inte så stor. Men vi kommer göra en intern instruktion för att det ska bli lättare, säger Nordin.
Meddelandet gick ut klockan 12.17 och nådde mobiltelefoner i Motala inom några minuter. Cirka en timme senare kom ett nytt med att faran var över. Men flera timmar senare, framåt kvällen, var det många som fick nya VMA-meddelanden. Om samma händelse och med samma information.
– Jag har ingen insyn i hur själva tjänsten fungerar, säger Sandra Nordin och förklarar att det kan röra sig om något tekniskt fel men att hon inte har något faktasvar att ge.
Samtidigt ser de allvarligt på det. Man ska kunna lita på VMA menar Nordin och i just det här fallet gick det ut varningar som inte följdes av att faran var över.
– Vi kommer följa upp det som en avvikelse. Det är vi som nyttjat tjänsten och som är drabbade av att den inte fungerat. Så det kommer vi ta vidare, säger hon.