De flesta lagningarna av stenskott sker under vinterhalvåret, mellan november – mars. Tekniken bakom lagningarna är äldre än vad många tror, säger Jonny Carlsson, regionchef Ryds Bilglas:
– I början på 90-talet började man med stenskottlagningar. I slutet på 90-talet stod det en massa tält på parkeringar och det fanns speciella verkstäder som bara lagade stenskott. Lagningarna är bättre i dag än när det kom på 90-talet. Resultatet blir ju fantastiskt bra många gånger.
På Ryds Bilglas i Motala arbetar Lucas Karlsson och han får för dagen in en bil med en typisk skada som det tar honom ungefär en halvtimme att åtgärda. Ägaren till bilen är Fia Hägerbro som råkade ut för stenskottet på E4:an. Hon vill laga det trots att skadan är relativt liten:
– Men man vill ju inte att det ska bli större nu till vintern, säger Fia.
En vindruta på en bil är också en bärande del av konstruktionen. Då spricker en ruta lättare om man har en stenskottsskada på rutan och kör ner i en grop, framför allt med en äldre vridstyvare bil. Men även temperaturskillnader kan göra att rutan spricker efter ett tag och det kan räcka med en liten stenskottsskada. Vilket man bör tänka på nu när kylan börjar komma.
– Den spricker lika lätt om det är jättevarmt som om det är jättekallt, säger Lucas Karlsson under tiden han åtgärdar Fia Hägerbros vindruta och fortsätter:
– Många tror det är dyrt att laga, men det är det inte. Max 200 kronor med självrisk och alla har ju försäkring.