Den 1:e oktober infördes skärpta krav på att alla som jobbar inom kommun och regioner ska ha minst 11 timmars dygnsvila varje dygn. Ett undantag har dock gjorts för bland annat räddningstjänstens personal. Där har fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) nått en överenskommelse som tillåter 20 timmars arbetstid om verksamheten kräver det. Dessutom blir det möjligt att söka dispens för att schemalägga 24-timmarspass, precis som räddningstjänsten gjort tidigare.
Den överenskommelsen gäller från den 1:a februari 2024. Men redan innan överenskommelsen trätt i kraft har Räddningstjänsten i Motala begärt att Motala kommun ska bevilja att de ansöker om dispens hos SKR för att under ytterligare ett år få schemalägga 24-timmarspass.
– Att vi får den dispensen är viktigt för både ambitionsnivån hos oss som verksamhet och det underlättar för medborgarna. Vi kan hålla en högre kvalitativ verksamhet om vi kan jobba 24-timmarspass, säger Sandra Nordin, operativ chef på Räddningstjänsten i Motala.
Hon fortsätter:
– I folkmun kan det kanske låta lite märkligt. Vi har fått igenom 20 timmar och vi bråkar om de fyra sista timmarna. Men för oss handlar det om att kombinera ett dagpass med ett nattpass. Det är där det fallerar många gånger för oss i verksamheten. Vi har så många olika positioner och roller inom räddningstjänsten. Så vi kan behöva att en person som har en position på kvällen också har den på dagen.
En enig kommunstyrelse beviljade under sitt senaste sammanträde räddningstjänstens begäran om att söka dispens.
– Här skulle jag säga att vi är unika och gör det här. Kollar man på andra räddningstjänster så börjar man faktiskt titta på om personalen ska vara kvar eller inte. Men vi är måna om vår personal och därför tar vi tag i den här ansökan och ser till att de får reda ut det här, säger Marcus Lejonqvist (SD).
Lena Westerlund (S) tillägger:
– Från ledningen på räddningstjänsten har vi en bild av att de är väldigt måna om de personer man har och att de är delaktiga i arbetet med att ta fram nya rutiner för hur de ska jobba. Så med det här kan de få möjlighet att se över hur lagen ser ut och få hållbara scheman som gör att de vill vara kvar.
Räddningstjänsten skickade direkt efter beskedet in sin dispensansökan till SKR.
– Sen är det ovisst hur lång tid det tar för dem att hantera den, säger Nordin.