Vill förändra folktandvården: "Svårt att rekrytera"

Som en del i den föreslagna miljardsatsningen på lasarettet i Motala förespråkas en förändring för folktandvården i Motala.

I en vision för lasarettet i Motala föreslås en förflyttning av folktandvården. Det skulle innebära både samordningsvinster och vinster för invånarna i Motala, enligt Region Östergötlands Stefan Anskär.

I en vision för lasarettet i Motala föreslås en förflyttning av folktandvården. Det skulle innebära både samordningsvinster och vinster för invånarna i Motala, enligt Region Östergötlands Stefan Anskär.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-02-11 12:00

– Folktandvården har gjort en egen utredning kring sina resurser och lokaler och effektiviserar sin hantering. De har lite samma problem som alla andra, säger Region Östergötlands utvecklingsstrateg Stefan Anskär och tillägger:

– Det är svårt att rekrytera.

undefined
En flytt av folktandvården är ett sätt att göra samordningsvinster på både lokaler och vissa personalkategorier, menar Region Östergötlands Stefan Anskär.

Stefan Anskär, som gjort en vision för LiM, lyfter att folktandvården själva har uttryckt en önskan om att få flytta upp till lasarettsområdet där de redan i dag bedriver specialisttandvård. Eftersom LiM i sin tur behöver nya lokaler är en sådan förflyttning möjlig, menar han.

– Det kanske inte hade varit kostnadseffektivt att helt plötsligt ställa sig och bygga lokaler bara för folktandvården på lasarettet, men när man ändå gör det här kan man ju flytta upp dem.

En sådan flytt är dessutom ett sätt att göra samordningsvinster på både lokaler och vissa personalkategorier, menar Stefan Anskär. Exempel som lyfts är att det bara behövs en reception och en servering.

undefined
Region Östergötlands Stefan Anskär, som står bakom visionen för lasarettet i Motala, menar att folktandvården själva har uttryckt en önskan om att få flytta upp till lasarettsområdet. Redan i dag bedriver de specialisttandvård där.

Men det blir också en vinst för Motalas invånare, menar han, eftersom all vård finns samlad på en och samma plats.

– Du kan ju ha äldre till exempel, som kanske ska till tandläkaren för en sak men de ska också till medicinkliniken för sin hjärtsvikt eller någonting.

Stefan Anskär konstaterar att det finns flera vinster med att samordna vården.

– Sjukhuset i Motala ligger väldigt bra till, oavsett var du bor i Motala, fastslår han.

Nu väntar ännu en utredning, som ska ge svar på detaljfrågor så som grov kostnadsbild. Efter det kan en förprojektering genomföras, om politiken står bakom projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!