Socialdirektör Pernilla Thunander säger att det inte bara handlar om heltid som norm och delade turer utan om hur man bemannar verksamheten.
– Det är en jätteviktig del i vårt omställningsarbete, där jobbar vi med att öka på kompetensen, man har börjat diskutera mellan enheter hur man jobbar och hur man skulle kunna jobba. Vi har också tagit in en extra kompetens med specialområde på schemaläggning och bemanning.
I samband med senaste kommunfullmäktige fick hon frågan om så kallade hälsosamma scheman och sa då att hon hört att det pratas om det i verksamheten.
– Men inte så att vi ska ha det eller håller på att genomföra det. Däremot ska vi ha scheman som följer lagstiftning och som gör att människor vill och orkar jobba i våra verksamheter. Några ohälsosamma scheman ska vi inte ha, vi ska ha scheman som gör att man kan behålla hälsan, svarade hon.
Från Kommunal säger lokalordförande Sissi Roth att i Motala är inte hälsosamma scheman det som diskuterats i någon större omfattning.
– Vi pratar om hållbara scheman, som håller över tid så att man ska orka arbeta heltid. Det handlar om att få en jämnare belastning och bättre arbetsmiljö, säger hon och tillägger att det är ett stort jobb som är långt ifrån klart.
Sissi Roth är noga med att schemaläggning och heltid som norm är två olika delar. Att den första gäller planering av arbetstid medan den andra handlar om jämställdhet. Hon säger också att meningarna går isär om vad som är bra och inte, vilket bekräftas av Pernilla Thunander.
– Dock har vi alla inställningen att det behövs att jobba med arbetsmiljön då det är tuffa och tunga jobb inom många områden, säger Sissi Roth.
Enligt Sissi Roth har man inte kommit till att diskutera ekonomiska resurser. Än så länge gäller samtalen heltidsresan, bemanning samt nattmåttet, det vill säga hur många timmar en heltid är för den som jobbar natt.
– Men ska vi lyckas kommer det så klart att kosta både tid och pengar att genomföra, säger hon
Att borttagningen av delade turer skulle leda till fler arbetspass är inte möjligt, enligt Sissi Roth, då personalen redan idag bara ha nio fridagar på fyra veckor.
Pernilla Thunander lägger till att det gäller att titta på forskning, evidens och vad som är bra schema ur ett hälsoperspektiv. Samt ta lärdom från andra kommuner.
– Det finns kommuner som infört heltid som norm och tagit bort delade turer och vi tittar på hur det fallit ut, säger hon.