Den lilla biten plaströr fungerar som mÀtsticka, under tio centimeter fÄr krÀftorna inte vara. Men Lisbeth Andersson lÄter Àven en del som uppnÄtt decimetern Äka tillbaka till sjön, och vÀljer hellre de större Àven om hon fÄr fÀrre i grytan.
Nattens fÄngst som hon och maken Hans plockat upp ur Boren ser fin ut.
â Titta, sĂ€ger hon och hĂ„ller upp en rejĂ€l krĂ€fta som spretar med klorna.
Hon Àr van att handskas med de annars inte sÄ kramvÀnliga djuren. Ett tag över ryggen och ett snabbt lyft för att inte bli nypt. Stora krÀftor vill hon ha och vet att fÄ dem att vÀxa.
â Vi anvĂ€nder renset frĂ„n abborrfisket, det blir ju alltid över, och matar dem. Sen som bete i burarna lĂ€gger vi rejĂ€la bitar fisk och fĂ€rskt ska det vara, inte nĂ„got gammalt halvruttet.
Efter sortering lÀgger hon de stora i en lÄda och ger dem rent vatten att gÄ i. I skjulet bakom huset finns Àven gasolköket, grytorna och kylrummet och för Lisbeth Àr det enkelhet som gÀller i krÀftkoket.
â Salt, hĂ„rt bitsocker och mycket krondill. Riktigt fin krondill ska det vara och mycket. Jag lĂ„ter ocksĂ„ lagen koka en stund innan jag lĂ€gger i krĂ€ftorna.
De fÀrdigkokta kyls direkt och lagras i hinkar.
â Men jag provsmakar redan nĂ€r jag kokt, jag har en krĂ€ftkniv nĂ€ra, sĂ€ger hon men ett stort leende.
Lisbeth berÀttar att hon tillhör dem som Àter allt, inte bara den fina stjÀrten. SÄ smÄningom blir det krÀftkalas med barn och barnbarn för att tillsammans avnjuta sjöns delikatess.