"Vi matar krÀftorna med rens frÄn abborrfisket"

Tio centimeter, ja. Tio centimeter, nej. Lisbeth Andersson sorterar nattens fÄngst av krÀftor.

Lisbeth Andersson sorterar och mÀter nattens fÄngst, sjön Borens delikatesser.

Lisbeth Andersson sorterar och mÀter nattens fÄngst, sjön Borens delikatesser.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-08-21 14:00

Den lilla biten plaströr fungerar som mÀtsticka, under tio centimeter fÄr krÀftorna inte vara. Men Lisbeth Andersson lÄter Àven en del som uppnÄtt decimetern Äka tillbaka till sjön, och vÀljer hellre de större Àven om hon fÄr fÀrre i grytan.

Nattens fÄngst som hon och maken Hans plockat upp ur Boren ser fin ut.

– Titta, sĂ€ger hon och hĂ„ller upp en rejĂ€l krĂ€fta som spretar med klorna.

Hon Àr van att handskas med de annars inte sÄ kramvÀnliga djuren. Ett tag över ryggen och ett snabbt lyft för att inte bli nypt. Stora krÀftor vill hon ha och vet att fÄ dem att vÀxa.

– Vi anvĂ€nder renset frĂ„n abborrfisket, det blir ju alltid över, och matar dem. Sen som bete i burarna lĂ€gger vi rejĂ€la bitar fisk och fĂ€rskt ska det vara, inte nĂ„got gammalt halvruttet.

Efter sortering lĂ€gger hon de stora i en lĂ„da och ger dem rent vatten att gĂ„ i. I skjulet bakom huset finns Ă€ven gasolköket, grytorna och kylrummet och för Lisbeth Ă€r det enkelhet som gĂ€ller i krĂ€ftkoket. 

– Salt, hĂ„rt bitsocker och mycket krondill. Riktigt fin krondill ska det vara och mycket. Jag lĂ„ter ocksĂ„ lagen koka en stund innan jag lĂ€gger i krĂ€ftorna.

De fĂ€rdigkokta kyls direkt och lagras i hinkar. 

– Men jag provsmakar redan nĂ€r jag kokt, jag har en krĂ€ftkniv nĂ€ra, sĂ€ger hon men ett stort leende.

Lisbeth berĂ€ttar att hon tillhör dem som Ă€ter allt, inte bara den fina stjĂ€rten. SĂ„ smĂ„ningom blir det krĂ€ftkalas med barn och barnbarn för att tillsammans avnjuta sjöns delikatess. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om