"Vi känner att vi gör någonting positivt med våra liv"

Under sommaren har Motalas integrations- och konstprojektet ”Världens Mammor” varit på utflykter i Östergötland. Under tisdagen avslutades detta på Rundradiomuseet i Motala.

Hana Ibrahim Abdallah, till vänster, har utvecklas mycket genom projektet.

Hana Ibrahim Abdallah, till vänster, har utvecklas mycket genom projektet.

Foto: Julia Bjers

Motala2018-07-31 21:00

Varje utflykt har haft fokus på kvinnohistoria. Som under ett besök på Omberg och Ellen Keys Strand.

– Vi måste hitta personer som vi inspireras av, som Ellen Key. När människor har hopp och tror att de kan, då kan de väldigt mycket. När vi får starka mammor, får vi starka barn, säger konstnären Sira Jokinen Lisse, initiativtagare till Världens Mammor.

Hon fortsätter:

– När vi träffas försöker vi göra så kvinnorna får egen tid medan barnen leker med en annan vuxen. Det är sällan kvinnorna får egen tid i hemmet.

Utflykterna har kunnat genomföras tack vare pengar från Rädda Barnen.

Hana Ibrahim Abdallah är en av mammorna som medverkat. Hon har varit i Sverige i fyra år och är från Eritrea. För henne har projektet betytt väldigt mycket.

– Förut var jag en svag kvinna men när jag gick med i Världens Mammor förändrades jag. Jag hittade ett syfte med mitt liv igen. Innan jag gifte mig och fick barn brukade jag skriva men sen glömde jag bort den delen. När jag gick med i projektet hittade jag mig själv och jag kunde ta upp pennan för att skriva igen, säger Hana.

Rahma Adim har gått länge på träffarna och är väldigt tacksam för det Sira gör för kvinnorna.

–  Det bästa är att få träffa Sira. Hon är glad hela tiden och gör att vi känner oss starka. Vi känner att vi gör någonting positivt med våra liv. Vi är inte bara hemma och lagar mat och tvättar. Vi har rätt att göra någonting för oss själva. Sira är vår kämpande kvinna, hon är vår stryka och glädje, säger Rahma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!