2019 blev ett tuffare år för kommunens ekonomi än vad politikerna hoppats. Det blev ett plusresultat, men de budgeterade 63 miljonerna i överskott landade i slutänden på cirka 17 miljoner kronor.
– Det är naturligtvis inte bra. Det är ett besvärligt läge. Bildningsnämnden och socialnämnden brottas med problem, säger kommunalråd Kenneth Söderman (L) som ändå är nöjd att man går plus.
Han konstaterar att både bildningsnämnden och socialnämnden tagit beslut om åtgärder och besparingar, men att dessa inte fått tillräcklig effekt under förra året. I år är läget fortsatt ansträngt och nämnderna kommer att behöva ta beslut om nya åtgärder. Nu oroas också kommunstyrelsen för att samma problem upprepar sig, att insatserna görs för sent.
– Därför vill vi att nämnderna kommer till kommunstyrelsen varje månad så att vi får ta del av deras arbete. Vi behöver se till att få verkstad nu, vi vill se ett högt tempo, säger Kenneth Söderman och fortsätter:
– Vi vill inte misstänkliggöra dem, att de skulle göra något fel. Men vi har ett uppsiktsansvar och ett ansvar och se till hela kommunens ekonomi.
Tycker ni inte att nämnderna gjort tillräckligt hittills?
– De har gjort mycket bra saker, men det är lätt att arbetet planar ut och att man inte orkar hålla på över tid. Det vill vi försäkra oss om att man gör, säger Kenneth Söderman och fortsätter:
– Vi vill inte klaga, men det här är så viktiga frågor.
Oppositionens Elias Georges (S) är kritisk till att det var först efter sommaren som bilden kom fram om hur illa läget var med socialnämndens ekonomi. Han är också kritisk till att Alliansen haft mer generella besparingskrav.
– Om man tydligare sagt vad som ska sparas på hade vi som politiker lättare kunnat följa upp och värdera förslagen. Vi behöver ta ansvar i kommunstyrelsen, annars kan vi får revisionen på oss, säger han.
Men Kenneth Söderman protesterar:
– Vi tycker att nämnderna och verksamheterna är bättre på att hitta och bedöma effektiviseringar.
I valrörelsen lovade ni att få kontroll över kommunens ekonomi, anser du att ni fått det?
– Vi jobbar hårt med det. Samtidigt visste vi inte att förutsättningarna skulle ändras så mycket, exempelvis vad gäller statsbidragen. Det var också problem att få fram korrekta siffror, men nu stämmer de, säger Kenneth Söderman.