Oskar Sundblad summerar Vätternrundan 2024

Vätternrundans vd Oskar Sundblad är nöjd: Sol och folkfest vägde upp för kyla, regn och vind. Rekordmånga cyklade för första gången medan andra cyklat i ett halvt sekel. Här är fler av årets siffror.

Backen upp till Dalbyporten är en av de hårda stigningarna den "nya" sträckningen bjuder på.

Backen upp till Dalbyporten är en av de hårda stigningarna den "nya" sträckningen bjuder på.

Foto: Elna Lundgren

Motala2024-06-16 14:13

– Det var ett förbaskat bra arrangemang i år. En del cyklister hade kallt i början men sedan fint, med utmanade vind stundtals. De med senare målgång fick regn på sig och kom in som riktiga hjältar som slitit länge i sadeln. Jag är imponerad av dem.

Så lyder Vätternrundans vd Oskar Sundblads spontana tankar om Vätternrundan 2024. 

undefined
Oskar Sundblad, VD Vätternrundan, är överlag nöjd med årets arrangemang.

Av nästan 16 200 anmälda kom 13 966 cyklister till start och 13 253 i mål. De 713 brytningarna tillhör normalandelen på cirka fyra till sex procent, och de skedde runt om hela banan. Ett tjugotal personer har uppsökt sjukvård. 

– Det har varit en del krascher av olika karaktär, men vi har fått mycket beröm för hur vi jobbat med säkerheten och skyltningen, säger Oskar Sundbland men lägger också till: 

 – Det är svårt att bygga bort alla typer av olyckor. Det som oftast händer är självförvållade olyckor när många cyklar tillsammans. 

Därtill utgör fordonstrafiken en stor riskfaktor under rundan, men Oskar Sundblad menar att det överlag har gått bra med trafiken och att de flesta vägarna är lågtrafikerade. I år gjordes en undersökning av de mer trafikerade och svårförändrade sträckorna, sista biten mot Askersund respektive Motala. 

– Det har gjorts en mätning av hur bilar och cyklister interagerar när vägen går från två till en fil. Det forskningsresultatet kommer senare, berättar Oskar Sundblad. 

undefined
Backen upp till Dalbyporten är en av de hårda stigningarna den "nya" sträckningen bjuder på.

Säkerhet var ett av skälen till att banan drogs om från och med 2021. 

– Sträckan är inte så ny längre utan börjar bli inarbetad. De flesta tycker den är härligare och säkrare, säger Oskar Sundblad som också har ett svar till de som tycker att backarna mot Zinkgruvan är tyngre: 

– Jag brukar skämta och säga att man får lite mer för pengarna, längre cykling och fler höjdmeter. Många har dessutom glömt bort backen i Brattebo. Den var skittuff.

undefined
I år startade 244 veteraner och 37 aspirerande veteraner. Veteran blir en cyklist efter att ha cyklat Vätternrundan tjugofem gånger.

De som har mest erfarenhet av alla loppets backar är veteranerna – de som cyklat minst 25 rundor. I år var de 244 startande varav två kunde nå femtio fullföljda lopp. Ytterligare 37 cyklister kunde i år kvalificera in bland veteranerna. Samtidigt var det rekordmånga första-gångs-cyklister.

– 50,7 procent var helt nya, och det brukar ligga någonstans runt 40 procent, säger Oskar Sundblad. 

undefined
Anita Svensson överraskade sina barn med att cykla Vätternrundan, och blev därmed en av de rekordmånga debutanterna: "Egentligen har jag sagt att jag aldrig ska göra det. Men så är jag nybliven pensionär och tänkte att då hinner jag träna."
undefined
"Det är tungt nu. Det är mycket bakom men också mycket kvar", sade Frida Nordenfors, en av årets många debutanter, i Askersund.

Framför allt har åldersgruppen 18 till 25 ökat med 30 procent sedan förra året. 

– Jag gissar att många av dem återkommer nästa år, spår Oskar Sundblad. 

För den som är intresserad av tider så snittade cyklisterna på strax över 13 timmar, medan de snabbaste påverkades av vinden och kom in efter lite mer än sju timmar. För Vätternrundans arrangörer var fokuset dock på folkfesten. 

– Motalaborna ställde verkligen upp. Även på kvällarna var det fullt av folk på torget som rörde sig. Jag stod i mål på eftermiddagen och tänkte att så här ska Vätternrundan vara. Nu är vi verkligen tillbaka. Det var otroligt många glada cyklister med trötta blickar men många leenden. 

undefined
Vätternrundans fokus var folkfesten, och med den är Oskar Sundblad riktigt nöjd.

Arbetet runt arrangemanget är Oskar Sundblad också nöjd med: 

– Etableringsfasen var utmanande på grund av mycket skiftande blåst och regn. I övrigt har det fungerat bra. 

Den sista cyklisten passerade mållinjen 23.50 under lördagskvällen och vid tolvslaget revs målet. Nedmonteringen av cykelfesten 2024 är nu igång.

Karta: Vätternrundan Start
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!