Hösten 2022 exploderade användandet av drogen 3-CMC, eller kristall som den också kallas, där Östergötland, och framför allt Motala, tidigt hade bland de största problemen i Sverige. Sedan dess har den hunnit etablera sig.
– Det är en av de vanligaste drogerna bland ungdomar och unga vuxna idag. Vi har också sett användningen i väldigt låga åldrar, ner mot 12-13-åringar, säger Kristian Issa, behandlingssekreterare på Minimaria.
Drogen saluförs mycket på sociala medier som Snapchat och krypterade chattar där det är lätt att nå ungdomar. Ofta ges en romantiserad bild av användningen. Och unga lockas att prova.
Nyligen har två personer dött i Hälsingland efter att ha använt kristall. I nuläget är det dock osäkert om det handlar om just 3-CMC eller något liknande preparat.
– Men det skrämmande är ju att man inte vet vad man får i sig. Det man köper kan lika gärna vara utblandat med fentanyl eller liknande, säger Issa.
Kristall är en centralstimulerande drog som påminner om amfetamin. Första gången man tar den så kan det ge en känsla av eufori, alla problem försvinner och man kan känna sig oövervinnerlig. En känsla som mattas av ganska snabbt.
– Man får starka och korta rus, vilket gör att man behöver fylla på ofta, förklarar han.
Efter att alla substanser i hjärnan skjutit i höjden blir det sedan en dipp och hjärnan kraschar, eftersom kroppen behöver återhämta sig. Därför mår man sämre efter ett rus.
Biverkningar av drogen handlar om att man kan bli aggressiv, få depression och psykisk ohälsa.
– Måendet försämras kraftigt. Man får humörsvängningar, svårt med relationer och vi har sett psykosliknande tillstånd, berättar Kristian Issa och fortsätter:
– Det vi ser är också att det kan gå väldigt fort från första intag till att man mår så dåligt att man uttrycker att man inte vill leva längre.
Han tycker att det är viktigt att man som vuxen har koll på sina ungdomar. Titta efter avvikande beteende, om man börjar vara ute sent eller blir aggressiv.
– Det behöver inte innebära att det handlar om droger, men man ska ha med sig att det kan vara en förklaring, säger han.
En annan viktig sak är att prata mycket, att vårda relationen med sin ungdom. Om man pratar om skolan, träningen och kompisar så blir det också lättare att prata om jobbigare saker när man behöver det.
Som anhörig kan man också alltid vända sig till Minimaria om man är orolig.