Nu är det hela Capio specialistvård i Motala som under en rad år varit med i toppen av SPOR:s, Svenskt perioperativt registers, kvalitetsindex. De var till och med bäst i landet bland de sjukhus som utför planerade operationer 2020.
Men då ortopedin svarade för drygt 1500, av de totalt 3493, operationer som genomfördes i de sex operationsalarna på LiM under 2022 riktar vi in oss bara på den.
– Under väldigt många år har ortopedin här i Motala haft ett väldigt högt betyg. Det hade den även när Aleris drev verksamheten. Så vi kan inte ta åt oss hela äran, säger Helén Bergvich, verksamhetschef för Capio specialistvård Motala
SPOR:s kvalitetsindex bygger på en rad olika parametrar för den vård patienterna får. Nu är det inte bara där som ortopeden i Motala får höga betyg. För i den nationella patientenkäten, där patienterna själva får sätta betyg på sin vård, blev deras resultat bättre än rikets i merparten av de sju parametrarna.
Och i den PUK-enkät (patientupplevd kvalitét) där Capio själva frågar patienten om hur nöjda de är med vårdupplevelsen på en skala mellan 0 och 100 blev medelvärdet 94.
Än bättre blev betyget när det gällde bemötande. För där svarade 100 procent ja på frågan om de hade blivit bemötta med medkänsla och omsorg.
– Bemötandet och känslan av att personalen är intresserade är väldigt viktigt för patienterna. Och medarbetarnas fokus på patientens bästa är slående. Den inställningen är avgörande för ett så fint resultat. Vi har alla samma mål och det är att det ska vara så bra som möjligt för patienten, säger Bergvich.
– Sen har vi en bra struktur med mycket information både i skrift och muntligt. Där har vi ett besök mellan nybesök och operation vilket inte är vanligt i alla vårdenheter. Där möter vi dem och de får en chans att ställa frågor och komma med funderingar, säger Emma Lönneskog, verksamhetsutvecklare på Capio specialistvård.
Ni genomför runt 1500 ortopediska operationer varje år. Hur säkerställer man att kvalitén fortsatt håller samma nivå?
– Där är styrkan att vi äger hela kedjan från mottagning till operation. Så det är helt upp till oss hur vi vill ha det och vi måste se till att ha det så optimalt som möjligt. Sen gör höga volymer att det blir hög kvalité i verksamheten och när allt flyter kan vi göra väldigt många operationer. Så är det i allt, det du gör ofta blir du bra på. Dessutom har vi en platt organisation med korta beslutsvägar så vi har lätt att förändra fort, säger Helén Bergvich.
– Det märktes tydligt under pandemin då vi ställde om gång på gång. Att det klaffar är fascinerande, säger Lönneskog.
Pandemin är också deras förklaring till att de inte fick lika högt omdöme när det gäller tillgänglighet av patienterna under 2022. För då fick endast 45 procent av de sökande en mottagningstid och 56 procent en operationstid inom ortopedi inom 60 dagar.
– Under ungefär ett halvåret gjorde vi inga operationer alls. Så kön har nog aldrig varit längre än då. Inom kirurgi och hud håller vi vårdgarantin nu. Nu har vi lagt mycket kraft på att hitta vägar för att minska väntetiderna, bland annat genom samarbete med andra Capio-enheter i Sverige. Vi har också dialog med Region Östergötlands kliniker för att se om vi kan styra flödet så det blir ungefär samma väntetider i hela länet för samma åtgärd, säger Helén Bergvich.