– Det handlar om att vi ska ha en skyndsam hantering på myndigheten. Men det förutsätter att underlag från andra aktörer som hälso- och sjukvården eller den sökande själv inkommer i tid, annars kan det leda till dröjsmål, säger han.
Men är drygt tre månaders väntan rimligt?
– Om det är så att vi har haft en aktiv och skyndsam handläggning som tagit 3,5 månader så är det för att utredningen måste genomföras på det sättet. Då kan man väl säga att det är lång tid, å andra sidan kan det vara rimligt utifrån att man behövt få in alla underlag för att kunna ta ställning, säger han.
När det gäller en handläggares bedömning säger Lars Clarvid att det finns försäkringsmedicinska rådgivare som kan hjälpa medarbetare att tolka underlag från läkare. Parterna har olika uppgifter i sjukskrivningsprocessen. Trots att en läkare kan skriva i ett utlåtande att en person inte har någon arbetsförmåga alls, kan Försäkringskassan göra en helt annan bedömning.
– Läkaren beskriver den aktuella sjukdomen och dess funktionsnedsättningar kopplat till det och rekommenderar en grad av sjukskrivning. Vi sätter det i förhållande till en försäkring. Det är inte läkaren som gör bedömningen om man ska ha rätt till sjukpenning utan den enskilde tjänstemannen, säger Lars Clarvid och fortsätter:
– Jag förstår de kunder som tycker att det är konstigt när man får ett underlag från en läkare och sedan gör Försäkringskassan en annan bedömning, men det är viktigt att tänka att det är försäkringsvillkor som ska vara uppfyllda.
Brukar ni säga till sökande att de kommer att bli uppringda inom 48 timmar?
– Det har sin grund i förvaltningslagen om att vi skyndsamt ska svara på frågor. Men där väger man upp tre saker i serviceparagrafen, dels den enskildes behov av hjälp och frågans art, det har också att göra med vad som pågår på myndigheten just då.
Om ingen återkoppling sker?
– Då ska vi meddela att här kommer det att bli fördröjning. Man kanske inte får svar på sin fråga, men man ska få beskedet att det kommer att dröja.
Hur får man besked om man inte är garanterad att bli uppringd på grund av de tre kriterierna?
– Man ska bli meddelad på det sätt som passar kunden bäst, via telefon, mail eller personligt möte. Vi använder den kanal som snabbast når fram till den det berör.
Om ni inte får tag på en person efter ett samtal, försöker ni igen?
– Vi försöker ringa flera gånger allt som oftast. Det ligger i Försäkringskassans intresse, säger Lars Clarvid.