– Vi skrek och då sprang det in i skogen, berättar vandraren
Eftersom naturreservatet ligger nära stan kontaktade de kommunen och informerade om vildsvinsmötet.
När vi pratar med en av kommunjägarna kommer han med ett lugnande besked:
– Vildsvinen är ju ganska skygga av sig egentligen. Och det är väldigt, väldigt sällan som några vildsvin anfaller människor. Jag har under mina 40 år som jägare aldrig upplevt det.
Han fortsätter:
– Det enda som kan påverka är om det är en sugga som har kultingar, det vet jag ju inte om det var i det här fallet.
Så länge det inte handlar om suggor med småkultingar så är vildsvinen ganska fredliga av sig uppger han. Han fastslår vad gäller vildsvinet i Sjöboknäppan:
– Folk behöver inte vara rädda för det vildsvinet. Det kommer att gå undan långt innan de märker att det finns ett vildsvin där, för de skyr människor.
Kommunjägaren berättar dock att vildsvin ibland kan göra så kallade skenanfall, att de springer emot en människa. Han har läst i böcker att 999 gånger av 1 000 så stannar vildsvinet efter ett tag. Att de gör skenanfallen och sedan bara stannar beror på att de vill visa att "jag finns här och jag vill inte att du kommer närmare".
– Det är bara att gå därifrån. Och man kan göra som om man möter björnar, man kan prata och vissla lite grand bara och sen gå därifrån om grisen finns där.
Sen, säger han, går man ut på en öppen yta.
– Istället för att vara i täta skogen där man inte ser grisen.
Han anser inte behöver vidta några åtgärder med anledning av vildsvinet i Sjöboknäppan.
– Nej, inte än så länge utan grisen får ju vara där. Sen får vi se om det blir fler grisar och då kan det bli ett problem om de förökar sig.
Nu, menar kommunjägaren, kommer det finnas folk som inte törs gå dit eftersom de är rädda för vildsvin men även folk som går dit för att se vildsvin.
– Och så länge man inte provocerar en gris så gör de ingenting. De går undan helt enkelt.
Har man vinden i ryggen känner vildsvinet personerna på någon kilometers håll säger han.
Emil Jarkrans, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötlands enhet för livsmedel, veterinär och vilt på avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel, skriver till oss att vilt som uppehåller sig nära stadsbebyggelse inte behöver vara ett problem men kan orsaka skador. Han skriver också att "ansvaret för förvaltningen av vildsvin ligger på jakträttsinnehavaren/markägaren".