Våldtäktsdömd ändrade sin historia

Först förnekade han allt. Sedan ville han berätta "sanningen". Men Göta hovrätt tror inte på 39-åringen, som döms för att ha våldtagit en Motalakvinna i en bil.

39-åringen döms till sex års fängelse för människorov och grov misshandel. Han utvisas också på 15 år.

39-åringen döms till sex års fängelse för människorov och grov misshandel. Han utvisas också på 15 år.

Foto: Henrik Gedda

Motala2018-06-01 15:00

Fallet togs upp i Linköpings tingsrätt i våras. Då dömdes mannen till sex års fängelse och utvisning på livstid för människorov och grov våldtäkt.

Enligt domstolen slet 39-åringen och en hittills okänd medgärningsman in det kvinnliga offret i en bil vid Stora torget och tvingade med henne till ett skogsområde strax utanför Motala. Där turades de om att förgripa sig på henne under cirka tre timmar.

När bilen var på väg tillbaka till Motala lyckades kvinnan få upp en bakdörr, kasta sig ut och fly. Efteråt pekade hon ut brottsplatsen, där polisen hittade ölburkar med dna på. Samma spår fanns i spermafynd på hennes kläder och kropp.

Händelsen ägde rum en natt i juni 2016. De misstänkta förblev dock oidentifierade tills polisen ett år senare fick träff på 39-åringens dna. Han hade då topsats i samband med en grov misshandel i Småland. Det visade sig att han var tidigare dömd för våldtäkt i sitt hemland mot en person under 18 år.

Under rättegången i tingsrätten förnekade mannen brott och sade sig varken känna igen kvinnan eller minnas vad han gjort vid den aktuella tidpunkten. Spermafyndet kunde han inte förklara, däremot antog han att hans dna hamnat på ölburken när han druckit under bärplockning i området.

Domen överklagades och några dagar före hovrättsförhandlingen förklarade 39-åringen plötsligt att han ville berätta sanningen. Under rättegången hävdade han att kvinnan följt med frivilligt och haft sex med hans kompis. Själv ska han ha stått utanför bilen och druckit öl. Efteråt körde de tillbaka kvinnan till Motala, släppte av henne och öppnade till och med dörren för henne när hon skulle stiga ur.

Att hans dna hamnat på hennes trosor och tröja förklarade han med att han hållit i kläderna.

Under förhandlingen uppgav kvinnan att det 39-åringen berättade var lögn och höll fast vid sina uppgifter.

På fredagen slog Göta hovrätt fast att bevisen håller för att döma mannen för människorov och grov våldtäkt. Fängelsestraffet på sex år gäller fortfarande, däremot valde domstolen att tidsbegränsa förbudet att återvända till Sverige. Förbudet gäller nu 15 år, eftersom rätten inte anser att brottsligheten motiverar ett förbud utan tidsbegränsning.

Skadeståndet på 210 000 kronor till kvinnan kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om