I helgen drabbades både privata villor och kommunala fastigheter när dagvattenbrunnarna inte hann med att ta hand om allt regn som föll. I synnerhet drabbades Birgittaområdet och Klosterledsgatan av skyfallet.
– Enligt det jag kan se just nu har det varit mer regn i Vadstena än i Motala, Klosterledsgatan är ett exempel. Men vi forsätter vår sammanställning.
Under måndagen satt kommunala tjänstemän och räddningstjänsten personal i möten för att kunna skaffa sig en uppfattning kring vilka konsekvenser som översvämningarna fått.
– Det är för tidigt att säga hur fastigheterna påverkats, om det är av ledningsnätet eller om det är ytledes eller något annat, säger han.
Däremot uppmanar Anders Edholm alla fastighetsägare att ta kontakt med sina försäkringsbolag och anmäla om de blivit drabbade.
– Det viktiga är ju att fastigheterna anmäler det här till sina egna försäkringsbolag så fort det bara går.
Han berättar också att han fått reda på att flera medborgare i kommunerna gått ut till dagvattenbrunnarna och tagit bort löv som täppt igen dem.
– Det är så här med dagvattenbrunnarna att där kan det gå ganska fort om det kommer ett kraftigt skyfall. Löv och sådant lägger sig som ett lock på brunnarna och täpper igen. Men jag vet att medborgare tagit på sig gummistövlarna varit ute och sopat bort och all heder till dem som gick ut, säger han.
Enligt räddningstjänsten var det totalt 12 larm gällande ovädret i helgen varav tio stycken var i Vadstena och då främst runt Klosterledsgatan, vilket även Motala kommuns VA-avdelning uppgav.
– Vi hade ett larm i Motala och ett larm i Borensberg. Det i Motala var lilla Coop i verkstan, säger Håkan Sandberg, det befäl på räddningstjänsten som arbetade i helgen.
Vid skyfallen 2014 och 2016 drabbades villor på Sjögatan och ute på Råssnäs hårt av ovädret men i år var det ingenting där.
– Det brukar ju bli mycket vatten där men jag vet inte om de har gjort om ledningarna eller något, säger han.
Har ni behövt fortsätta pumpa undan vatten även under måndagen?
– Nej vi är klara med allt arbete, det har bara varit lite återställning av material, säger Håkan Sandberg.