Flera olika organisationer deltog i onsdagens övning: Sjöräddningscentralen JRCC, Sjöfartsverket, SOS Alarm, Norrköping, Kommunal räddningstjänst - Motala-Vadstena, Sjöräddningssällskapet - Vadstena-Motala, SAAB:s bevakningsbåtar - Motala och Falck ambulans - Motala. Ute på Vättern var det blåsigt och vågigt.
Statister för dagen: Jörgen Oskarsson, Kristoffer Kenell, Matthias Holmgren och Linnea Larsson. Senare ska gänget bli räddade från vattnet. Linnea har agerat statist tidigare, hon tycker att det ska bli spännande. För Matthias del är det första gången, han tycker att det är lite småpirrigt. "Det ska bli en upplevelse i sig", säger han. Dräkten ska klara kyla berättar de.
Flera olika enheter gav sig ut på sjön och hade radiokontakt med ledningen i klubbhuset. I början av övningen fick man i uppdrag att åka ut till Varamoviken, senare fick de andra direktiv och gav sig iväg till andra områden. En stor del av övningen gick ut på att söka. Det fanns både utplacerade föremål och statister som skulle hittas och räddas ur vattnet. Vågorna gjorde arbetet svårare.
MVT:s reporter fick åka med i en båt som framfördes av Markus från Sjöräddningssällskapet, Vadstena-Motala. Båten deltog inte i övningen, men var behjälplig för de andra, till exempel då en av båtarna fick motorproblem.
"Jag kommer vara på räddningstjänstens scooter. Exakt vad vi kommer göra vet jag inte", sade Viktor Johansson innan det var dags för honom att ge sig ut på sjön.
Dagens väder var blåsigt, strax innan bilden togs kom även en rejäl skur. Så här kommenterade han vädret: "Jättebra övningsmässigt".
Charlotta Eriksson, meteorolog, SMHI, berättade under onsdagsförmidagen att det skulle bli blåsigt. Men några varningar var inte utfärdade. "Men det kommer nog inte kanske vara den mest behagliga båtturen beroende på vad det är för båt. Det är inte en vanlig höstdag. Det är ändå lite mer blåsigt än så, här på eftermiddagen", sade hon.
Sjöräddningsövning utgick från Tegelviken i Motala med Båtklubbens lokal som bas. Jonny Larsson från Sjöfartsverket är SAR-samordnare (Search and rescue) och ansvarig för Vättern och Kalmar sunds SAR områden. I början av övningen ringde han in ett "larm" som privatperson. Jonny berättar att de brukar ha fyra övningar per år, två i Vättern och två i Kalmar sund.
Vid sjöräddning deltar ofta flera olika aktörer. Syftet med dagen var dels att träna samverkan, kommunikation och att öka effektiviteten vid sjöräddning. Men också att lära känna varandra, och lära sig mer om varandras organisationer.
Ett av föremålen, eller rättare sagt en "person", som hittades och räddades ut sjön.
Pågående insats. Här räddas en av statisterna i Motalaviken. Dagen i sin helhet avslutads strax före klockan fem, efter en utvärdering och genomgång av övningen. Erik Molander, en av arrangörerna tycker att det gick bra. Han förklarar att de fick fram det de ville och att det knutits nya kontakter.