Det är inte första gången som Urban Larsson står på valbar plats till kommunfullmäktige. Han gick från S till KD men i år står han ensam på listan och kandiderar för Alternativ för Sverige, AFS.
Vilken är den viktigaste valfrågan i årets val?
– Vi går till val på kärnverksamheterna i första hand – vård, skola och omsorg. Sedan kommer vi att driva att all mat som serveras i den kommunala verksamheten ska vara närproducerad. Vi vill också stärka demokratin genom fler folkomröstningar i vissa frågor, sådant som berör många.
Vilket är det viktigaste framtidsprojektet för Motala kommun?
– Det är naturligtvis en ekonomi i balans. Men som enskilt projekt är det byggnadsverksamhet. Det var ett tag sedan man skaffade fram mark till villabebyggelse. Och att lärarkåren har behörighet så långt det är möjligt.
AFS är, enligt sitt partiprogram, ett nationalkonservativt parti som bland annat vill se återvandring, totalstopp för invandring och återinförandet av dödsstraff vid grova brott. På frågan om han vill driva det lokalt svarar han först nej men tillägger att det gäller Motala också.
– Vi hinner inte med integrationen. Förr var det arbetskraftsinvandring, då var det inget problem. Men nu finns det inga resurser att integrera och då måste man ha ett tvärstopp också.
Att Sverige i internationella avtal förbundit sig att ta emot flyktingar, vilket gäller även Motala kommun, förklarar han kort:
– Vi kan gå ur avtalen.
Demografin i Motala, och landet i stort, pekar på en åldrande befolkning och att färre ska betala för fler.
Behöver vi inte invandring för att klara skola, vård och omsorg?
– Många blir inte sysselsatta och då bidrar de inte med något. De som bidrar, jobbar och sätter sig in i språket och hur vårt samhälle fungerar, då är det inte ett problem.
Larsson förklarar orsaken till partibytet med att han upplever att riksdagspartierna, på nationell nivå, inte hanterat de samhällsproblem som gäller skjutningar, upplopp med mera på ett sätt som han kunde stå för.
– När jag upptäckte Alternativ för Sverige kände jag att det stämde klockrent för mig, säger han.
Hur många mandat har AFS i fullmäktige efter valet?
– Ett.
Vad är det första som du vill ta tag i om du kommer in i fullmäktige?
– Att hålla kärnverksamheterna igång.